Завршни активности на вежбата „Национален одговор 2019“

Во касарната „Јане Сандански“ во гарнизонот Штип , денес се реализираа завршните активности и Ден на високи гости на вежбата за справување со елементарни непогоди „Национален одговор 2019“ ,која се реализираше во периодот од 16.09. до 19.09.2019 година. Денот на високи гости на вежбата беше проследен со повеќе активности кои започнаа со воведно обраќање на…

Компјутерска симулациона вежба на командата и штабот на 1. механизирана пешадиска бригада

Во Центарот за симулации во Командата за обука и доктрини (КОД) во Велес, персоналот од командата и штабот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), ја заврши тридневната компјутерска симулациона вежба „Мултинационална бригада во подршка на мирот“. Покрај припадниците на 1.мпбр на вежбата учествуваше и клучниот персонал од потчинетите единици од составот на 1.мпбр и персонал од…

Во тек се активностите од вежбата „Национален одговор 19“

Во период од 16.09 до 20.09. 2019 година во касарната „Јане Сандански“ во Штип  се изведува вежба за справување со елементарни непогоди „Национален одговор 19“, која има за цел координација во работата на повеќе субјекти кои се ангажираат при справување со елементарни непогоди од различен обем. На вежбата покрај Армијата на Република Северна Македонија, Министерството…

Посета на баталјон за врски од страна на началникот на Г-6 на Европската команда на армијата на САД

Во посета на баталјонот за врски беше началникот на Г-6 на Европската команда на армијата на САД бригаден генерал Џон Филипс и високи преставници на Армијата. Истите беа пречекани од страна на командантот на баталјонот за врски потполковник Илија Дамчевски. Потполковник Дамчески во своето излагање пред присутните истакна дека баталјонот за врски е исклучително важна…

Настап на баталјонот за почести со припадници на ВС на Хрватска

Баталјонот за почести од Армијата на Република Северна Македонија покрај постојаното присуство на највисоките државни и воени церемонии,  во изминатиот период ја интензивира соработката со сродните единици од партнерските армии. Како дел од билатералната соработка со Вооружените сили на Република Хрватска, денес македонските гардисти заедно со припадници од почесната чета на ВС на Хрватска имаа…

Одбележување на Денот на 2.механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) и отварање на вежбата „Национален одговор 2019“

Во касарната „Јане Сандански“ Штип со воена свеченост беа одбележани Денот на 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб), „17 ти Септември“ и свечено беше отворена вежбата „Национален одговор 2019“. На свеченоста присуствуваа Заменик на командантот на ЗОК, бригаден генерал Орце Јордев, командантот на 1.мпбр, полковник Бесник Емини, команданти на баталјони, градоначалници, директори на јавни и приватни…

Обука на тема: „Извидувачка патрола“ во 3.мпб

Во деновите 16 и 17.09.2019 година оклопно извидувачкиот вод од 3.механизиран пешадиски баталјон од 1. механизирана пешадиска бригада, согласно годишниот план за обука реализираше обука на тема: „Извидувачка патрола“. Целта на обуката беше извежбување, оспособување и збогатување на знаењето на војниците извидувачи со нови искуства со примена на тактики, техники и процедури за работа на…

Учество на началникот на генералштабот на редовно заседание на Воениот Комитет на НАТО

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, од денес се наоѓа во Република Словенија, каде ќе учествува на редовно заседание на највисоко воено советодавно тело на НАТО, воениот комитет (ВК) на НАТО. Целта на заседанието на која се очекува да учествуваат околу 600 високи воени претставници на НАТО и земјите членки, е размена на…

Кондиционен марш на персоналот од ЗОК

Врз основа на календарот за обука на Здружената оперативна команда (ЗОК) за 2019 година, старешините и цивилните лица од ЗОК реализираа кондиционо рекреативен марш на релацијата од Куманово (населбата Карпош) преку селото Старо Нагоричане до с. Стрновац при што беа препешачени 20 километри пат. Ваквите активности кои согласно Планот за обука се изведуваат неколкупати годишно…