Трилатерална вежба „Joni 19“

Дел од припадниците на баталјонот за Специјални Намени од составот на полкот за Специјални Операции со своите колеги од специјалните сили на Р. Албанија и Р. Бугарија учествуваа на трилатералната вежба „Joni 19“. Во изминатите десетина дена во морнаричката база „Пашалиман“ во Валона, Р. Албанија нуркачки тимови од трите земји заедно вежбаа и реализираа поставени…

Посета на Командата за обука и доктрини од страна на акредитираните воените аташеи

Делегација од воени аташеи акредитирани во Република Северна Македонија, денес на ден 29.05.2019 година ја посетија Командата за обука и доктрини (КОД) во касарната „Алексо Демниевски-Бауман“ во Велес. Истите беа срдечно пречекани и им беше укажано пријатно гостопримство од страна на командантот на КОД, полковник Љубенчо Петровски. За време на посетата воените аташеи имаа можност…

Делегација на Армијата во обиколка на припадниците на ренџерскиот баталјон на денот на високи гости на меѓународната воена вежба „Брз Одговор 19“

Делегација на Армијата предводена од заменик на началникот на генералштабот, генерал-мајор Азим Нуредин, присуствуваше на денот на високи гости на меѓународната воена вежба „Брз Одговор 19“, кој се реализира на воениот полигон „Еугениј Кватерник“ во Слуњ, Република Хрватска. На денот за високи гости на вториот дел на меѓународната вежба „Immediate Response 19“ делегацијата оствари средба…

Кондиционен марш на Бригадата за логистичка поддршка

Бригадата за логистичка поддршка (брЛП), на ден 28 мај 2019 година, врз основа на календарот за обука 2019 година и месечниот план за обука на старешините од командата на брЛП и командата на Воено медицинскиот центар реализираше кондиционен марш во зоната на одговорност на брЛП на правецот Скопје – Пункт на „Македонија пат – Кула“…

Посета на ученици од ОУ „Гоце Делчев“ и ОУ „Кирил Пејчиновиќ“ од Скопје на воздухопловната бригада

На ден 27 и 28.05.2019 година ученици од основните училишта „Кирил Пејчиновиќ“ и „Гоце Делчев“ од Скопје остварија неколкучасовна посета на воздухопловната бригада (вбр) како дел од соработката со цивилните структури. Учениците во текот на посетата имаа можност да се запознаат со дел од персоналот од воздухопловната бригада и работата која истите ја вршат. На…

Началникот на генералштабот на Армијата во посета на вооружените сили на Република Австрија

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, кој се наоѓа во официјална посета на вооружените сили (ВС) на Република Австрија, денес во Виена оствари средба со Началникот на генералштабот на ВС на Република Австрија, генерал Роберт Бригер. По пречекот со високи воени почести, на средбата помеѓу генералите Ѓурчиновски и Бригер се разговарало за билатералната…

Посета на Командантот на НАТО Штабот за специјални операции на полкот за Специјални Операции

Денес во посета на полкот за Специјални Операции (пСО) беше командантот на НАТО Штабот за специјални операции. Делегација од НАТО Штабот за специјални операции предводена од вице-адмиралот Колин Килрајн беше пречекана од страна на командантот на полкот за Специјални Операции бригадниот генерал Методи Хаџи Јанев. Цел на посетата на оваа висока делегација на полкот беше…

Началникот на генералштабот на Армијата на средба со Командантот на здружената команда на НАТО во Брунсум

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, по неговото учество на заседанието на воениот комитет на НАТО во Брисел, денес се наоѓа во официјална посета на здружената команда на НАТО во Брунсум. За време на престојот во Брунсум, генералот Ѓурчиновски оствари средба со командантот на оваа здружена команда, генерал Рикардо Маркио, по што имаше…

Учество на делегација на генералштабот на прва интегративна конференција во НАТО штабот во Брисел

Делегација на генералштабот на Армијата предводена од заменик на началникот на генералштабот, генерал-мајор Азим Нуредин во НАТО штабот во Брисел учествуваше на првата интегративна конференција за пристапување и интеграција на Република Северна Македонија во НАТО. На конференцијата беа презентирани Националниот план за интеграција и активностите кои произлегуваат од истиот како и роковите за нивна реализација.…