Курс за обука на службени лица од МВР и обука на службени кучиња од чуварска категорија

Во Центарот за обука и дресура на службени кучиња (ЦОДК) на 10 Октомври заврши Курсот за обука на службени лица од МВР и обука на службени кучиња од чуварска категорија. Шест припадници полициски службеници од МВР заедно со шест кучиња од расата белгиски овчари познати како кучиња чувари во текот на три седмици успешно ја…

АРM подготвена за вежбата „Македонски блесок-9“ во Криволак

Денес, 9-ти октомври (среда) во Генералштабот на АРМ се одржа брифинг за претставниците на медиумите по повод одржувањето на теренската вежба „Македонски Блесок-9“ која ќе се изведува на Армискиот полигон „Криволак“ и Центарот за обука „Пепелиште“ во периодот од 12. до 18.10.2013 година. На брифингот присуствуваа: командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК) на АРМ генерал-мајор…

Кондиционен рекреативен марш на КОД и ЦИДПУНЛ

Во рамките на планираните активности со годишниот план и програма, на 9 октомври вработените од Командата на КОД и ЦИДПУНЛ реализираа кондиционен рекреативен марш. Маршот за прв пат се реализираше во рамните предели на општината Лозово во должина од 9 км. Убавото време и бројноста на учесниците придонесоа да помине брзо одредената релација во заеднички…

Обиколка на НГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески на единиците кои се разместени во гарнизонот Штип

Денес, 8-ми октомври (вторник) началникот на Генералштабот на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески изврши обиколка на единиците кои се разместени во гарнизонот Штип. Посетата на началникот на ГШ на АРМ на касарната „Јане Сандански“ во Штип се одвива во рамките на планот за обиколка на гарнизоните на АРМ, чија реализација започна минатата недела со посетата на…

Посета на група ученици од ООУ „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ од Велес

На ден 08.10.2013 година касарната „Алексо Демниевски – Бауман”, Велес ја посетија група ученици од ООУ „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ од Велес. За време на посетата уште во раните утрински часови во 08.20 часот учениците имаа можност организирано да присуствуваат на утринската смотра и да разгледаат дел од објектите во касарната. Целта на посетата…

Командантско извидување

На ден 08.10.2013 година (вторник) се реализираше командантско извидување на западниот реон на Република Македонија со припадниците на полкот за Специјални Операции. На командантското извидување присуствуваше клучниот персонал од полкот за Специјални Операции. Самото извидување се реализираше на неколку различни локации, а на секоја од нив персоналот се запозна со можностите, ограничувањата, предностите и капацитетите…

Одржанa НАТО работилница „Sustainable Military Compounds“

Од 30.09 до 03.10.2013 година во хотелот „Holiday Inn“ во Скопје во рамките на проектот воден од Канада, Кралството Шведска и Кралството Холандија се одржа НАТО работилница „Sustainable Military Compounds“ (Towards a Zero Footprint Compound). Работилницата на која учествуваа 40 учесници од 15 земји од НАТО и ПзМ претставува континуитет на работните состаноци кои во…

Проштална средба на НГШ со ОА на Обединетото Кралство

Денес, 4-ти октомври 2013 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески оствари проштална средба со потполковникот Филип Осмент, Одбранбено аташе на Обединетото Кралство во Република Македонија. На средбата, генералот Котески му се заблагодари на потполковникот Осмент за неговата работа и стручен ангажман, при што го истакна неговиот придонес во продолжувањето на билатералната соработка…

Посета на Атланскиот совет на Канада на ГШ на АРМ

Денес (3-ти октомври), Генералштабот на АРМ го посети делегација на Атланскиот совет на Канада на која домаќин и беше директорот на ГШ на АРМ генерал-мајор Димче Петровски. На средбата, гостите од Канада беа запознаени со трансформацијата на АРМ, реформите во одбраната и учеството на АРМ во мировните мисии. Генералот Петровски искажа благодарност за поддршката која…