Командантско извидување на персоналот од Генералштабот

Генералштабот, кој е највисок стручен и команден орган во Армијата, одговорен за планирање, организирање и контрола на обуката, континуирано изведува активности кои се од значење за одржување на потребното ниво на борбена готовност во кои спаѓа и извидување на територијата на Република Северна Македонија. Согласно планирани активности за обука на припадниците на генералштабот, началникот на…

Одбележување на патронатот на касарната „Боро Менков“ во Куманово

Денес во касарната „Боро Менков“ во Куманово, со оддавање на почит и полагање на цвеќе пред бистата на народниот херој Боро Менков, беше одбележан патронатот на касарната, односно 78-годишнината од загинувањето на народниот херој, чие име го носи касарната во Куманово. Пред стројот на единицата, за ликот и делото на народниот херој Боро Менков, се…

Отворање на вежбата „РЕГЕКС 19“

Денес, 14.10.2019 година во Центарот за симулации во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес започна реализација на компјутерски асистирана тактичка вежба „REGEX 19“. Целта на оваа вежба е преку менторирање да се обучат припадниците на армиите од земјата домаќин и партнерите на НАТО за планирање, организирање и реализирање на меѓународна вежба на бригадно ниво согласно…

Посета на бригаден генерал Роберт Хју Лојд-Џонс на ЗОК

На ден 10.10.2019 година, Здружената оперативна команда (ЗОК) и потчинетите единици на ЗОК ги посети бригаден генерал Роберт Хју Лојд-Џонс, новоангажираниот британски советник во Министерството за одбрана на Република Северна Македонија. Бригадниот генерал Роберт Хју Лојд-Џонс, беше пречекан од страна на Командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски, со кого оствари иницијална протоколарна средба. За време…

Анализа на вежбата „Одлучен удар“

Во Здружената оперативна команда (ЗОК), согласно одобрената Спецификација и Планот за вежбата „Одлучен удар“ се реализираа разговори по завршената активност „Post exercise discussion – PXD“. Разговорите се реализираа во Командата на ЗОК и на истата, покрај командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски присуствуваа и Началникот на штаб во ЗОК, бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, началници на…

Вежба на командно место со припадниците од баталјонот на Воена полиција

Врз основа на Годишниот План за 2019 година, припадници на командата и штабот на баталјонот на Воена полиција, во периодот од 7 до 10.10.2019 година на локации во касарната „Илинден“ и во реонот на стрелиштето „Стенковец“ реализираа вежба на командно место. Цел на оваа вежба е припадниците да се извежбаат и оспособат во примена на…

Размена на искуства со вооружените сили на Обединето Кралство

На ден 09.10.2019 година во Здружената оперативна команда (ЗОК) се реализира посета на тим од Обединетото Кралство (ОК) поврзана со обуката, вежбите и оценувањата. Делегацијата предводена од потполковник Џил Хамлинс, беше поздравена од страна на Началникот на штаб во ЗОК, бригаден генерал Мирче Ѓоргоски. Во текот на посетата со делегацијата од ОК беа реализирани разговори…

Ситуационо-тактички вежби со припадниците од 3.мпб

Во период од 08-09.10.2019 година припадниците од 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада реализираа ситуационo тактички вежби. Ситуационo тактички вежби се реализираа на повеќе локации и тоа: во мирновремените локаци во касарната во Тетово, во реонот на Еребино и с. Раотинце. Истите беа реализирани согласно однапред изготвен план по различни…