Оценување на средната пешадиска баталјонска група

Денес, 16 октомври 2013 година (среда) во раните утрински часови, декларираната Средна пешадиска баталјонска група (СПБГ) успешно изведе марш од касарната „Боро Менков“ во Куманово до армискиот полигон (АП) „Криволак“ со што вежбата „Македонски Блесок 9“, влезе во завршна фаза. Маршот припадниците од 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) го изведоа со формирање на конвој од…

Ден за високи гости на „Македонски Блесок-9“

Утре, 17-ти октомври (четврток) со почеток во 11.00 часот, во рамките на воената вежба „Македонски Блесок-9” на Армискиот полигон (АП) „Криволак“ и во Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“ ќе се реализира програма во рамките на Денот за високи гости. На Денот за високи гости ќе присуствуваат: Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените…

Оценување на Лесната маневарска болница на АРМ и донација од припадниците на АРМ на ДСУ „Искра“ во Штип

Денес, 15 октомври 2013 година (среда), во Центарот за обука „Пепелиште“, започна оценувањето (НАТО 1) на Леснaта маневарска болница на АРМ, кое се одвива во рамките на вежбата „Македонски блесок – 9“ . Оценувањето се реализира според Концептот за оперативни способности на НАТО, а го спроведува оценувачки тим на НАТО, кој денес ги оценуваше интероперабилноста…

Започна теренската вежба „Македонски Блесок-9“

Денес, 14 октомври 2013 година, во Центарот за обука „Пепелиште“ се одржа свеченост за отварање на теренската вежба „Македонски Блесок-9“. На чинот на свеченото отварање пред учесниците на вежбата се обрати Заменикот на командантот на Здружената Оперативна Команда, бригаден генерал Мухамет Рацај кој истакна дека реализацијата на вежбата „Македонски Блесок-9“ за Армијата на Република Македонија…

Посета на Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили д-р Ѓорге Иванов на изводениот објект на АРМ „Солунска Глава“

Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, д-р Ѓорге Иванов, по повод 11 Октомври – Денот на на народното востание, денес ги посети припадниците на АРМ на издвоениот објект на АРМ „Солунска Глава“. За време на посетата, Претседателот Иванов беше придружуван од началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески. Посетата беше…

Свечено одбележан празникот 11 Октомври – „Денот на народното востание“

По повод 11 Октомври – Денот на на народното востание, делегација на АРМ предводена од началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, денес во Прилеп положи венец со свежо цвеќе на споменикот на Методија Андонов – Ченто во Прилеп. Во рамките на одбележувањето на празникот, во центарот на Прилеп беше поставена изложба на борбени…

Заменикот на министерот за одбрана Емил Димитриев ги прими децата од градинката „Гоце Делчев“ од Пробиштип во посета на касарната „Јане Сандански“ во Штип

Денес, 10-ти октомври 2013 година, заменикот на министерот за одбрана Емил Димитриев ги прими во посета на касарната „Јане Сандански“ во Штип, децата од градинката „Гоце Делчев“ од Пробиштип. Посетата на децата од Пробиштип се реализира во рамките на цивилно-воената соработка и во знак на одбележувањето на Светската недела на детето. Заменикот на министерот за…

Одбележување на 11 Октомври – Денот на востанието од страна на припадниците на АРМ

Делегација на АРМ предводена од началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Горанчо Котески, по повод 11 Октомври – Денот на востанието, утре во 11.30 часот ќе положи венец со свежо цвеќе на споменикот на Методија Андонов – Ченто во Прилеп. Во рамките на одбележувањето на 11 Октомври утре во центарот на Прилеп од 10.30 до…

Средба на НГШ на АРМ со новиот одбранбен аташе на Република Грција и Република Македонија

Денес, 10-ти октомври 2013 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески оствари средба со новото одбранбено аташе на Република Грција акредитиран во Република Македонија, полковникот Николаос Арабатзис. На средбата со новиот воен аташе на Република Грција присуствуваше и досегашниот одбранбен аташе на Република Грција во Република Македонија, полковникот Христос Поулијанитис. На средбата, генералот…