Посета на НАТО советодавен тим

Денес 7 Ноември четврток во полкот за Специјани Операции присуствуваше делегација на НАТО советодавниот тим во Република Македонија. Петочлената екипа на НАТО советодавниот тим беше предоведена од полковникот Алексадар Александров и истата беше дочекана од страна на полковникот Васко Ѓурчиновски – командантот на полкот за Специјални Операции и потесниот дел од командата. На почетокот од…

Настап на Воениот оркестар на АРМ во Струмица

Утре, 7-ми ноември 2013 година, во Домот на културата во Струмица со почеток во 19.00 часот ќе се одржи промотивен концерт на Воениот оркестар на АРМ. Пред концертот, припадниците на баталјонот за почести, на платото пред Домот на културата со почеток во 18.45 часот ќе ја изведат точката ,,ЕГЗИРЦИР “ со која ќе демонстрираат висока…

Успешен настап на Воениот оркестар во Радовиш

Денес, 2-ри ноември 2013 година, Воениот оркестар на АРМ за прв пат со свој настап се претстави пред граѓаните на Радовиш. Едночасовниот концерт на Воениот оркестар на АРМ се одржа на плоштадот во Радовиш, каде во одличната изведба на нумерите од страна на Воениот оркестар, имаа можност да уживаат граѓаните од различна возраст, кои со…

Настап на Воениот оркестар во Радовиш

Утре, 2-ри ноемви 2013 година, на градскиот плоштад во Радовиш со почеток во 14.00 часот ќе се одржи промотивен концерт на Воениот оркестар на АРМ. Воениот оркестар во траење од околу еден час ќе изведе репертоар од повеќе нумери на познати светски автори, обработени за оркестарска изведба, а кои се атрактивни за различни генерации на…

Воено стручна обука со клучниот персонал

На 31 oктомври 2013 година како дел од редовните активности на командата на ЗОК согласно Годишниот план за работа и остварената цивилно воена соработка се реализира воено стручна обука на клучниот персонал од Здружено Оперативната Команда (ЗОК) и првопотчинетите единици во објектот на ЕВН Македонија – хидроцентрала „Матка“ која е сместена во пазувите на карпестиот…

Инспекторски тим од одделението за контрола и верификација на вооружувањето

На 31 Октомври 2013 година во Командата за обука и доктрини се реализира посета од страна на инспекторски тим согласно одредбите на „Виенски документ 2011“. Инспекторскиот тим составен од тројца инспектори од ВС на Швајцарија и еден претставник од ВС на Обединетото Кралство го предводеше полковник Томислав Ризески од одделението за контрола и верификација на…

Посета на НГШ на АРМ на ВС на Република Литванија: Потврда на придонесот на Република Македонија кон Европската одбрана и безбедност

Началникот на Генералштабот (ГШ) на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, денес продолжува со официјалната посета на Вооружените сили (ВС) на Република Литванија. Вчера на средбите со литванскиот Министер за одбрана Јоузас Олекас и началникот на ГШ на ВС на Република Литванија, генерал-потполковник Арвидас Поциус, беше нагласено дека Литванија дава целосна поддршка на полноправното членство на Република…

Посета на НГШ на АРМ на Вооружените сили на Република Литванија

Началникот на Генералштабот (ГШ) на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, од денес претстојува во дводневна официјална посета на Вооружените сили (ВС) на Република Литванија, каде домаќин ќе му биде началникот на ГШ на ВС на Република Литванија, генерал-потполковник Арвидас Поциус. Ова е прва официјална посета на Началник на ГШ на АРМ на ВС на Република Литванија.…

Средба на Министерот за одбрана и Заменикот на НГШ на АРМ со петнасеттата ротација на мисијата АЛТЕА

Денес, 30-ти октомври, Министерот за одбрана Талат Џафери и Заменикот на началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини остварија средба со медицинскиот тим на АРМ кој во наредните шест месеци ќе учествува во петнаесеттата ротација на мисијата АЛТЕА во Босна и Херцеговина. На средбата присуствуваше и Директорот на ГШ на АРМ генерал-мајор Димче Петровски,…