Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок 10“

Во период од 02-06 декември 2013 година, во Центарот за обука (ЦО) Пепелиште се реализира Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата „Македонски блесок 10” (МБ-10). Планирањето на вежбата се реализира врз основа на Планот за оценување на декларираните единици по Концептот за оперативни способности и Директивата за планирање на вежби Bi-SCD 75-3. За време на…

Извршување на гаѓања со вооружувањата во полкот за Специјални Операции

Во периодот од 25.11.2013 година до 01.12.2013 година на Армискиот Полигон „Криволак“ припадниците на полкот за Специјални Операции реализираа гаѓања со целокупното вооружување кое се наоѓа во единицата. Целта на оваа активност беше одржување на високото ниво на борбената готовност и кондицирање во ракување со вооружувањата кои се на располагање во единицата. Како и секогаш,…

Посета на Командантот на СЕЕБРИГ на НГШ на АРМ

Денес, 29 ноември, Командантот на СЕЕБРИГ, бригаден генерал Хакан Есер, оствари средба со Началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-потполковник Горанчо Котески и со Министерот за Одбрана на Република Македонија господин Талат Џафери. Бригадниот генерал Хака Есер, во период од 27-ми до 30-ти ноември ја предводи делегацијата од СЕЕБРИГ која ќе изврши евалуација на нашите единици…

Посета на ученици од ОУ „Јан Амос Коменски“ на воздухопловната бригада

На ден 29.11.2013 година ученици од основното училиште „Јан Амос Коменски“ остварија неколкучасовна посета на воздухопловната бригада како дел од соработката која вбр ја има со цивилните структури, а со цел запознавање на најмладата популација во државата со средствата и активностите на бригадата. При посетата учениците ги поздрави командантот на бригадата, полковник Кире Колевски и…

Обиколка и контрола на НГШ на АРМ на полкот за Специјални Операции и баталјонот на Воена Полиција

Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија, генерал – потполковник Горанчо Котески денес, 28-ми ноември изврши обиколка и контрола на полкот за Специјални Операции и баталјонот на Воена Полиција. При обиколката беа согледани условите за живот и работа во командите и единиците, како и нивото на борбена готовност на истите. Од извршената контрола беше…

Вежба на командно место – „ЕСЕН-2013“

Во време од 26.11. до 28.11.2013 година командата и штабот на 1.механизирана пешадиска бригада изведе Вежба на командно место – „ЕСЕН 2013“. Командант на вежбата беше командантот на 1.мпбр, бригадниот генерал Павле Арсоски. Целта на вежбата е извежбување на персоналот од командата и штабот во прикажување на оперативната ситуација на карта, одлука на штабот во…

Евалуациска посета на декларираните единици на АРМ од составот на ЗОК од страна на делегација од SEEBRIG

На 28-ми и 29ти Ноември 2013 година делегација од SEEBRIG (Југо Источна Европска бригада) предводена од командантот на SEEBRIG бригаден генерал Хакан Есер престојуваше во евалуациска посета на единиците од составот на ЗОК кои се декларирани во SEEBRIG и тоа на механизирана пешадиска чета од составот на 2 мпбр/1 мпбр и инженериски вод од инженерискиот…

Армијата на Република Македонија во акцијата „Ден на дрвото“

Денес, 27 ноември припадниците на АРМ активно се вклучија во 12 -тата акција ,,Ден на дрвото – засади ја својата иднина!“. Врз основа на извршената координација со координативното тело на акцијата, 250- те припадника на АРМ, водени од мотото „Засади Здравје! Засади здрава иднина“,  се ангажираа на следните локации: во Скопје, во реонот Мршевски рид;…

Припадниците на ЗОК во поддршка на акцијата „Ден на дрвото“

Персоналот од Здружено Оперативната Команда како и претходните години досега активно се вклучи во акцијата „Ден на дрвото“ која овојпат се одвива под мотото „Засади здравје ! Засади своја иднина“. Симболично во претпладневните часови на првиот снежен ден оваа есен 2013 година акцијата ја отпочна персоналот од командата на ЗОК предводена од командантот на ЗОК…