Средба со градоначалниците во зоната на одговорност на гaрнизонот Прилеп

Во рамките на цивилно воената соработка во текот на месец Февруари командантот на гарнизон Прилеп, полковник Жарко Ристески реализира средби со дел од градоначалниците на општините во зоната на одговорност во гарнизонот Прилеп. Средбите отпочнаа на 05.02.2014 година кога е реализирана средба со градоначалникот на Општина Кривогаштани г-дин Тони Заткоски, а следниот ден на 06.02.2014…

Обука во зимски услови во 1.мпбр

Во периодот од 03.02.2014 година до 07.02.2014 година согласно годишниот план за обука, припадниците на оклопно извидувачките водови од 1. и 2. механизиран пешадиски баталјон (1.мпб и 2.мпб) во реонот на “Красте” Куманово и „Лисец“ во Штип реализираа обука во зимски услови. Целта на обуката е нивно стручно и методско оспособување и извежбување во организација…

Средба на три генерации од родот АБХО

На ден 06.02.2014 година, во просториите на четата за АБХО се реализира средба на старешини од родот АБХО. На средбата присустуваат пензионирани и активни старешини и питомци од “Воената Академија”-Скопје – идните потпоручници од родот АБХО. Баталјонот за Атомско биолошка и хемиска одбрана во АРМ во 1992 година ја продолжува својата мисија наследена од баталјонот…

Завршеток на обукaта во зимски услови

Денес 05.02.2014 година на падините на планината Бистра во поширокиот реон на Маврово заврши обуката во зимски услови со припадниците на полкот за Специјални Операции. Обуката се реализираше во периодот од 20.01.2014 до 05.02.2014 година и на истата учествуваа околу 200 припадници на единицата. Целта на обуката во зимски услови беше да се одржи борбената…

Припадниците на пСО покажаа врвна обученост за извршување на борбени дејства во зимски услови

Денес, 4-ти февруари 2014 година, Министерот за одбрана Талат Џафери, во придружба на заменикот на началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини и државниот секретар во МО Сашо Стефаноски, ги посетија припадниците на Полкот за специјални операции (пСО) на АРМ, кои на локалитетот покрај регионалниот пат Маврово-Ростуше демонстрираа обука во зимски услови. „Тука уште…

Прогласени најдобрите спортисти во МО и АРМ за 2013 година

Денес, 3-ти февруари 2014 година во просториите на Министерството за одбрана (МО) и ГШ на АРМ се одржа церемонија за прогласување на најдобар спортист во МО и АРМ за 2013 година. Признанијата и медаљите за најдобар спортист во МО/АРМ за 2013 година ги додели Заменикот на началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини. За…

Работилница за изработка на концептот на операции за вежбата: „МАКЕДОНСКИ БЛЕСОК-10“

Во Центарот за обука „Пепелиште“ во период од 27 до 31 јануари 2014 година се одржа работилница за изработка на концептот на операции (strategic concept of operations – CONOPS) која претставува фаза во континуираните подготовки за планирањето на вежбата „Македонски Блесок 10“. Работилницата ја отвори директорот на вежбата потполковникот Ѓоко Максимов кој со воведен брифинг…

Презентација на информатички систем за командување и контрола

На ден 28 Јануари (Вторник) во просториите на Здружено Оперативната Команда од страна на претставници на фирмата од Република Турција „Хавелсан“ специјализирана за информатичка опрема беше извршена презентација на информатички систем за командување и контрола таканаречен „Defence out of a box“. На претставниците на фирмата „Хавелсан“ најпрвин им беше посакано добредојде од страна на началникот…

Свеченост по повод враќањето на контингентот на АРМ од мисијата ИСАФ во гарнизонот Кичево

Денес, 24-ти Јануари во касарната Чеде Филиповски – Даме, во Кичево, се одржа свеченост по повод враќањето на контингентот на АРМ од составот на Првата механизирана пешадиска бригада, (1.мпбр) кој учествуваше во мировната мисија ИСАФ во Авганистан. На свеченоста по повод враќањето на контингентот на АРМ за мисијата ИСАФ присуствуваа: Министерот за одбрана Талат Џафери,…