Примопредавање на должност командант на воздухопловниот ВИНГ

Во касарната „Народен Херој Страшо Пинџур“ во Петровец, со воена свеченост се изврши примопредавање на должноста командант на воздухопловниот ВИНГ(вВИНГ). Од досегашниот командант на воздухопловната бригада(вбр), полковник Роберт Малезански должноста ја прими полковник Стојко Пејовски, кој досега ја извршуваше должноста заменик на командантот на воздухопловна бригада. Пред стројот на вВИНГ и присутните гости, свои обраќања…

Стационарно логорување на припадниците од 3.пешадиски баталјон

На АП ,,Криволак“ во рамките на годишен план за обука на единицата 1. пешадиска чета (1.пч) од составот на 3.пешадиски баталјон (3.пб) од 1.пешадиска бригада (1.пбр), реализираа стационарно логорување и изведоа „Тактичка вежба со боево гаѓање со чета“ (ТВБГ). За време на логорувањето на АП „Криволак“ можеше да се види одлична извежбаност и подготвеност на…

Работна средба со делегација на Вооружените Сили на Република Словенија

Претставници на генералштабот на Армијата под раководство на директорот на генералштабот генерал-мајор Зоран Милески во Домот на Армијата во Скопје одржаа дводневна работна средба со делегација од Вооружените Сили на Република Словенија предводена од бригаден генерал Иван Микуж. На средбата од страна на учесниците преку стручни експертизи се разменија знаења и искуства во областите на…

Родова обука

Министерството за одбрана и Армијата на Република Северна Македонија интензивно работат на имплементацијата на родовата перспективи и соодветно третирање на сите прашања поврзани со родово базирано насилство и вознемирување на работното место. За таа цел беше донесено и Упатство за заштита од вознемирување на работно место, усогласено со политиката на НАТО за превенција и одговор…

Началникот на генералштабот на Армијата на средба со Началникот на штаб на SHAPE

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, кој се наоѓа во неколкудневна официјална посета на Кралството Белгија, денес во Врховната Команда на НАТО (SHAPE) во Монс, оствари состанок со генерал Маркус Кнеип, началникот на штаб на оваа највисока команда на НАТО. На состанокот помеѓу генералите Кнеип и Ѓурчиновски е разговарано за тековните и претстојни…

Велешката касарна ја сочува фреската „Сутјеска“ на Борко Лазески

Фреската „Сутјеска“ се наоѓа на ѕидот од Спомен собата на НОВ во касарната „Алексо Демниевски  Баиман“ и е насликана во 1971 (Фото: СДК.МК)   Фреската „Сутјеска“, монументално дело на Борко Лазески насликано на 12,5 метри квадратни, се наоѓа во велешката касарна. Тоа е скриено од очите на јавноста, подзаборавено , но одлично сочувано и згрижено.…

Началникот на Генералштабот на состанок на Воениот комитет на ЕУ во формат на началници на генералштабови

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, во рамки на неколкудневната посета на Кралството Белгија, денес во Брисел учествуваше на состанок на Воениот Комитет на Европската Унија на ниво на началници на генералштабови. На овој состанок на највисокото воено тело на Европската Унија, на кое генералот Ѓурчиновски учествува за првпат од неговото назначување за…

Годишна конференција за обука и вежби

Со цел навремено и ефективно планирање на активностите од доменот на обука и вежби во годишниот календар за обука во Армијата за следната година, секцијата за обука и вежби во Генералштабот, во период од 20 до 21ноември ја реализира втората годишна конференција за обука и вежби. На конференцијата покрај претставници од организациските единици на генералштабот,…

Посета на Командата за операции од страна на шефот на НАТО советодавниот тим

Во Командата за операции (КО) се реализира посета од шефот на НАТО советодавниот тим во Република Северна Македонија, полковник Зоран Јанковиќ кој беше пречекан од командантот на КО, генерал-мајор Павле Арсоски. Во текот на посетата полковник Јанковиќ беше брифиран за досегашниот тек на процесот на трансформација на КО и потчинетите единици. Целта на ваквата посета…