Логистичка поддршка на Командата за обука и доктрини по повод одбележувањето на 70 години од „Февруарскиот поход“

Во рамките на одбележувањето на 70 годишнината од Февруарски поход, Командата за обука и доктрини (КОД) даде свој придонес во чествувањето на овој јубилеј, кој беше во организација на Општинската организација на Сојузот на Борци и граѓани продолжувачи на традициите од НОВ. По тој повод делегација од КОД, предводена од Командантот полковник Љупчо Костовски, положи…

Крводарителна акција по повод јубилејот 20 години сили за специјални операции

Денес, 24-ти Февруари 2014 година во касарната „Илинден“ во организација на полкот за Специјални Операции (пСО) се реализираше крводарителна акција по повод јубилејот „20 години сили за специјални операции“. Припадниците на полкот, како и секогаш во голем број се вклучија во крводарителната акција при што беа собрани 80 крвни единици. Традиционално, веќе неколку години наназад…

Семинар за имплементација на Законот за заштита и унапредување на животната средина во АРМ

На ден 20 Февруари (четврток) во Командата на бригадата за логистичка поддршка согласно годишниот План на работа на секцијата за цивилно-воена соработка од Здружената Оперативната Команда, се одржа семинар на тема „Спроведување на Законот за заштита и унапредување на животната средина, со тежиште на менаџирање на отпадните материјали“. На семинарот кој е прв од ваков…

Вежба со минско-експлозивни средства во инженерискиот баталјон

На ден 19.02.2014 година на минерското вежбалиште на полигонот „Стенковец“ согласно Планот за обука на инженерискиот баталјон од составот на 1. механизирана пешадиска бригада беше реализирана практична обука и извежбување на тема „Изработка и палење на мрежи за фитилно палење“. Целта на обуката е припадниците од инженерискиот баталјон да се извежбаат во правилна, брза и…

Заврши обуката во зимски услови со питомците од втора година

Согласно билатералната соработка со Црна Гора, во периодот од 10 до 18 Февруари во Колашин беше реализирана обука во зимски услови со питомците од втора година од Центарот за обука на питомци. Обуката се реализираше согласно студискиот План и Програма за додипломски студии на питомците. Знаењата и вештините потребни за обука ги пренесуваше стручен тим…

Посетителите на отворениот ден на пСО уживаа во демонстрацијата на вештините и врвната обученост на „волците“ и „ренџерите“ на АРМ

По повод одбележувањето на јубилејот „20 години сили за специјални операции“ и Денот на полкот за специјални операции (пСО) на АРМ, денес во касарната „Илинден“ во Скопје се одржа Отворен ден на пСО. Командантот на пСО бригаден генерал Васко Ѓурчиновски посакувајќи им добредојде на големиот број на гости и посетители го истакна значењето на пСО…

Предавање по повод 70 години Февруарски поход

На ден 19.02.2014 година во касарната „Илинден“ се одржа предавање по повод 70 години од Февруарскиот поход. Предавањето го одржа генерал-полковник во пензија Тодор Атанасовски претседател на Главниот одбор на Сојузот на здруженија на борци од НОБ на Македонија. На предавањето присуствуваа околу 100 припадници од сите единици кои се распоредени во касарната. Присутните слушатели…

Посета во полкот за Специјални Операции од страна на инспекторски тим согласно Виенскиот Договор

На ден 19 февруари 2014 година во полкот за Специјални Операции се реализираше посета согласно одредбите на „Виенскиот договор“. Инспекторскиот тим составен од два претставника од Вооружените сили на Романија и еден претставник од Вооружените сили на Португалија го предводеше полковник Томислав Ризески од одделението за контрола и верификација на вооружувањето од Секторот за меѓународна…

Одбележување на Денот на Меѓународнитe Воени спортови во единиците на ЗОК

На ден 18.02.2014 година (вторник) припадниците на Здружено Оперативната Команда и првопотчинетите команди и единици во гарнизоните: Куманово, Штип,Тетово, Кичево, Прилеп и во Скопје масовно се вклучија во одбележувањето на „Денот на Меѓународнитe Воени спортови (МСВС)” кој оваа година по девети пат се изведува во организација на ГШ на АРМ. Одбележувањето на МСВС во ЗОК…