Посета во полкот за Специјални Операции од страна на инспекторски тим согласно Виенскиот Договор

На ден 19 февруари 2014 година во полкот за Специјални Операции се реализираше посета согласно одредбите на „Виенскиот договор“. Инспекторскиот тим составен од два претставника од Вооружените сили на Романија и еден претставник од Вооружените сили на Португалија го предводеше полковник Томислав Ризески од одделението за контрола и верификација на вооружувањето од Секторот за меѓународна…

Одбележување на Денот на Меѓународнитe Воени спортови во единиците на ЗОК

На ден 18.02.2014 година (вторник) припадниците на Здружено Оперативната Команда и првопотчинетите команди и единици во гарнизоните: Куманово, Штип,Тетово, Кичево, Прилеп и во Скопје масовно се вклучија во одбележувањето на „Денот на Меѓународнитe Воени спортови (МСВС)” кој оваа година по девети пат се изведува во организација на ГШ на АРМ. Одбележувањето на МСВС во ЗОК…

Во командата за обука и доктрини одбележан денот на Меѓународниот совет на воени спортови

Денес 18 Февруари во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ Велес под мотото „Спорт за сите“ по деветти пат се реализираа спортски активности по повод одбележувањето на Денот на Меѓународниот сојуз на воени спортови (МСВС) кој денес се одбележува во сите армии во светот. На спортските терени во гарнизонот се одржаа спортски натпревари во три дисциплини и…

Денот на Меѓународнитe Воени спортови во АРМ одбележан со спортски ден

Денес, 18 февруари (вторник) на воениот стадион во Градскиот парк во Скопје, со свечено постројување на спортските екипи од гарнизонот Скопје и Министерството за одбрана, започна спортскиот ден и одбележувањето на „18 февруари – Денот на Меѓународнитe Воени спортови“. Оваа спортска манифестација која годинава АРМ ја одбележува по деветти пат, денес свечено ја отвори Началникот…

Учество на припадници на АРМ од гарнизонот Прилеп и логистичка поддршка во одбележување на 70 години од „Февруарскиот поход“

На ден 16 Февруари (Недела) по повод одбележувањето на 70 годинишнината од Февруарскиот поход во организација на Сојузот на борци од општина Прилеп се реализира традиционален рекреативен марш под мото „По врвиците на Февруарскиот поход“ на кој учествуваа војници и старешини од касарната „Мирче Ацев“ од Прилеп. На маршот покрај припадниците на АРМ учествуваа планинари…

Брифинг за борбената готовност на АРМ за 2013 година пред Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените сили д-р Ѓорге Иванов

Денес, 17-ти февруари 2014 година во Домот на АРМ во Скопје, се одржа брифинг за борбената готовност на АРМ за 2013 година. На брифингот за борбената готовност на АРМ, присуствуваа: Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените сили д-р Ѓорге Иванов, Министерот за одбрана Талат Џафери, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо…

Спортски ден во полкот за Специјални Операции

По повод јубилејот „20 години сили за специјални операции“ денес 17 февруари понеделник во касарната „Илинден“ се одржа спортски ден. На овој спортски настан учество зедоа припадниците на полкот за Специјални Операции и единиците кои се сместени во касарната „Илинден“. Екипите кои се натпреваруваа своите сили ги одмерија во следните дисциплини: фудбал, кошарка, шах, пинг…

Леопардите одлично се снаоѓаат и во суровите зимски услови

Во период од 10 до 14 февруари 2014 година во „Зимскиот центар за обука Попова Шапка“ во реонот на Попова Шапка се реализира обука во зимски услови со оклопно-извидувачкиот вод од составот на 3. механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), стациониран во гарнизонот Тетово. Во текот на обуката во зимски услови,…

Обука на противпожарната бригада на град Скопје од страна на припадници од четата АБХО од 1.мпбр

Како дел од одличната соработка помеѓу АРМ, Дирекцијата за заштита и спасување и Противпожарната Бригада на град Скопје во период од 10.02. до 14.02.2014 година од  страна на четата за АБХО од составот на 1.мпбр се спроведе обука  на Противпожарната Бригада на град Скопје со цел подобрување на ефикасноста и ефективноста во спроведувањето на активностите…