Успешна организација на седмиот Новогодишен крос-кантри на АРМ

Денес, (20-ти декември) во касарната ,,Кузман Јосифовски – Питу“ во Тетово, во организација на Генералштабот на АРМ и Меѓународниот совет за воени спортови на АРМ се одржа седмиот традиционален Новогодишен крос-кантри. На Новогодишниот крос-кантри учествуваа над сто натпреварувачи од сите команди и единици на АРМ, припадници на контигнетот за мисијата ИСАФ и атлетичари од Атлетската…

Седми Новогодишен крос-кантри на АРМ во касарната „Кузман Јосифовски – Питу“ во Тетово

Утре, (20-ти декември) со почеток во 10.30 часот во касарната „Кузман Јосифовски – Питу“ во Тетово, во организација на Генералштабот на АРМ и Меѓународниот совет за воени спортови на АРМ ќе се одржи седмиот традиционален Новогодишен натпревар во крос-кантри. На Новогодишниот крос-кантри ќе учествуваат околу сто натпреварувачи од сите команди и единици на АРМ, припадници…

Средба на Главниот подофицер на АРМ со Главниот подофицер на командата на САД за Европа

Денес, 18-ти декември 2013 година, Главниот подофицер во АРМ наредник Драган Стојановски оствари официјална средба со Главниот подофицер на Командата на САД за Европа (EUCOM) наредник Дејвид Девенпорт. Наредникот Девенпорт заедно со Главниот подофицер на АРМ беше примен од Заменикот на НГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини. Целта на посетата на Главниот подофицер на Командата…

Успешно изведен првиот Новогодишен концерт на Воениот оркестар на АРМ

Синоќа, 17-ти декември 2013 година, Воениот оркестар на АРМ во Домот на АРМ во Скопје го изведе Новогодишниот концерт. На концертот присуствуваа: Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, генералите на АРМ, клучниот персонал во Министерството за одбрана и ГШ на АРМ, припадници од сите команди и единици на АРМ и дел од воените…

Работни средби со претставници од Военото Воздухопловство на Р. Италија

На ден 17.12.2013 година (Вторник) во посета на воздухопловната бригада престојуваа четири пилоти, припадници на военото воздухопловство и противвоздушната одбрана на Р. Италија. Посетата на претставниците од ВС на Р. Италија е дел од билатералната соработка на двете Армии за размена на искуства и испитување на можна архитектура на Македонскиот ПВО систем вклучувајки го развојот…

Акција за уредување на кругот на касарната Н.Х. „Страшо Пинџур“

Потврда за континуирано учеството на единиците на Армијата на Република Македонија во активности за зачувување на животната околина како и уредување на животниот простор е и акцијата спроведена на ден 13.12.2013 година (Петок) во касарната Н.Х. „Страшо Пинџур“, Петровец кога се реализира акција за уредување на касарната и засадување на зимзелени садници од бор и…

Состанок на началниците на Ј2 секциите на АРМ и војската на Црна Гора

Во рамките на Планот за билатерална соработка со Црна Гора за 2013 година, во периодот од 11 до 13 декември 2013 година, во Република Македонија, ќе се реализира „Состанок на началници на Ј-2 секции“. На активноста ќе учествуваат претставници од Ј-2 секциите од Генералштабот на Армијата на Република Македонија и од Генералштабот на Војската на…

Посета на НГШ на АРМ на гарнизонот Кичево

Началникот на Генералштабот на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, денес (11-ти декември), го посети гарнизонот Кичево. Посетата на началникот на ГШ на АРМ на касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево и обиколката на складот Челопеци се одвиваат во рамките на планот за обиколка на гарнизоните на АРМ, кој започна да се реализира на почетокот од месец октомври,…

Обука, размена на искуства и стекнати знаења со мобилниот тим од Неапол

Во период од 2 до 6 декември 2013 година во Командата за обука и доктрини во Велес, Здружен мобилен тим за обука на подофицери (ЈМТТ) од Здружената командата на сојузничките сили во Неапол, организираше Работилница за лидерство во мултинационална средина. На работилницата на која учествуваа 15 (петнаесет) подофицери од Армијата на Република Македонија кои се…