Студентите од Факултетот за безбедност- Скопје во посета на полкот за специјални операции

Денес 04.04.2014 година студентите од Факултетот за безбедност во Скопје при Универзитетот „Св. Климент Охридски“ од Битола беа во посета на полкот за специјални операции. Педесетина редовни и вонредни студенти кои го следат предметот Безбедносни стратегии и менаџмент и Современи безбедносни системи со интерес го следеа брифингот за единицата каде беа презентирани мисијата на единицата,…

Тромесечен брифинг за обука и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ

На ден 03.04.2014 година во касарната „Алексо Демниевски-Бауман“ во Велес пред командантот на Команда за обука и доктрини полковник Љупчо Костовски, во присуство на целокупниот штаб од командата, командантите на потчинетите единици и началникот на Центарот за странски јазици (ЦСЈ) се одржа Тромесечен брифинг за обуката (ТБО) и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на…

Брифинг за представниците на медиумите по повод вежбата „Македонски блесок 10“

Денес, 3-ти април (четврток) во Генералштабот на АРМ се одржа брифинг за претставниците на медиумите по повод одржувањето на теренската вежба „Македонски Блесок-10“ која ќе се изведува на Армискиот полигон „Криволак“ и Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“ во периодот од 05 до 12.04.2014 година. На брифингот присуствуваа: командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК) на АРМ…

Средба на командантот на 1.мпбр со градоначалникот на општина Петровец

Денес, 02.04.2014 година (среда) во рамките на соработката помеѓу Армијата на Република Македонија и цивилните структури во зоната на одговорност, се реализираше средба помеѓу командантот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), бригаден генерал Павле Арсоски и градоначалникот на Општина Петровец, господинот Борче Митевски. Посетата беше во согласност со планот за цивилно воена соработка со локалните…

Обука со хеликоптери

На ден 01.04.2014 година со персоналот од извидувачката чета од составот на Средната пешадиска баталјонска група (СПБГ) во касарната „Чеде Филиповски Даме“ во Кичево се организира и изведе обука со хеликоптер Ми 8/17. Тежиште на обуката беше дадено на процедурите за влез и излез од воздухоплов (хеликоптер) под борбена опрема во различни услови, одбележување и…

Свеченост по повод заминување во пензија на персонал од Здружената оперативна команда

Денес, 01.04.2014 година во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) со постројување на персоналот од командата и пригодна свеченост се одбележа завршувањето на воената кариера и заминување во пензија на полковникот Миле Давчевски и капетан Стојчо Веселинов. Од страна на командантот на ЗОК генерал мајор Методија Величковски беше истакнато дека секој поединец во текот на својата воена…

Стационарно логорување, реализација на вежби и гаѓања со четата ЕУБГ 2014-2

Во деновите од 31.03 до 04.04.2014 година со декларираната чета за Заштита на Сили од составот на борбената група ЕУБГ 2014 – 2 од 4.механизиран пешадиски баталјон – Кичево на АП „Криволак“, ќе се организираат и изведат планирани вежбовни активности и гаѓања со оклопен транспортер „Хермелин“ (ОТ Хермелин). Во истиот период на АП „Криволак“ се…

Курс за ракувачи на материјални средства

Во периодот од 31.03 до11.04.2014 година во Центарот за индивидуална обука во состав на Командата за обука и доктрини се одржува Курс за ракувачи на материјални средства. Слушатели на курсот се подофицери на должност ракувачи на материјални средства (МС) од командите и единиците на Армијата на Република Македонија. Обуката се реализира согласно Планот и програмата…

Посета на воено-медицинскиот центар од страна на експертски тим на НАТО

Денес и утре, експертски тим на НАТО се наоѓа во официјална посета на Регионалниот Медицински тренинг центар (РМТЦ) кој е во формацискиот состав на Воено-медицинскиот центар (ВМЦ) на АРМ. Целта на посетата, е гостите од Алијансата да се запознаат со структурата, капацитетите, персоналот и наставните планови и програма за обука во РМТЦ. Од страна на…