Изведување на гранатирање ракетирање и бомбардирање (ГРБ) со хеликоптер Ми-24

Во склоп на редовната на обука на пилотите како и стекнување на поголемо искуство на ден 22.11.2013 година на АП „Криволак“ беше изведено гранатирање ракетирање и бомбардирање (ГРБ) со хеликоптер Ми-24. Активноста беше реализирана успешно при што целите кои беа гаѓани беа погодени во секој налет. Ракетирањето и бомбардирање се изведе со ненаведувани ракети со…

Селективен курс

Во периодот од 28.10.2013 година до 21.11.2013 година во касарната Илинден и Центарот за обука „Пепелиште“ се реализираше селективен курс за влез во полкот за Специјални Операции. Сите пријавени кандидати со успех ги завршија физичките и лекарски проверки како и пливањето на 50 метри кои беа основен предуслов за влез на селективниот курс. На самиот…

Учество на НГШ на АРМ на 17-тата Конференција на началниците на генералштабовите од армиите на земјите-членки на Јадранската група

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, учествува на 17-тата Конференција на началниците на генералштабовите од армиите на земјите-членки на Јадранската група која се одржува од денес до 22-ри ноември во Сараево, Република Босна и Херцеговина. Домаќин на Конференцијата е началникот на Здружениот Штаб на Вооружените сили на Босна и Херцеговина, генерал-мајор Анто Јелеч,…

Годишна анализа за борбената готовност во 1.мпбр

На 20 ноември (среда) во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец со почеток во 11.00 часот, пред Командантот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) бригаден генерал Павле Арсоски, во присуство на целокупниот штаб од 1.мпбр се одржа брифинг за борбената готовност на потчинетите единици. Од страна на Командантите на потчинетите единици беше покажан степенот на борбената готовност…

Посета на НАТО советодавниот тим на командата за обука и доктрини

Командата за обука и доктрини на 19 Ноември ја посети советодавен тим на НАТО (НСГ) во Република Македонија. Тимот беше предводен од Началникот полковник Александар Александров. Срдечен прием на тимот беше организиран од екипа од Командата за обука предводена од Началникот на Штаб во КОД полковник доц.д-р Зоран Јовановски. За време на посетата беа реализирани…

„Отворен Ден“ за цивилните структури во гарнизонот Кичево

На ден 19 Ноември (вторник) 2013 година во касарната „Чеде Филипоски-Даме“, Кичево во време од 10.00 до 14.00 часот, согласно Планот за Цивилно Воена Соработка со населението и организациите кои гравитираат во градот Кичево и афирмативно презентирање на капацитетите и активностите кои се реализираат во АРМ се организира „отворен ден“, изложба на воена опрема и…

Кондиционен марш на персоналот од ЗОК

На 18 Ноември 2013 година (Понеделник) врз основа на календарот за обука на Здружено Оперативната Команда (ЗОК) за 2013 година старешините и цивилните лица реализираа кондиционо рекреативен марш на релацијата од населбата Карпош преку селото Младо Нагоричане до реката Пчиња при што беа препешачени 10 тина километри пат. Ваквите активности кои согласно Планот за обука…

Одбележување на денот на инженерискиот баталјон

Денес, 13 ноември (среда) 2013 година со почеток во 11,00 часот во касарната „Илинден“ во Скопје се одржа свеченост по повод Денот на инженеријата. На свеченоста присуствуваа Командантот на Здружената оперативна команда на АРМ (ЗОК) генерал мајор Методија Величковски, Директорот на ГШ на АРМ генерал-мајор Димче Петровски, Командантот на 1 мпбр бригаден генерал Павле Арсоски,…

Посета на НГШ на АРМ на гарнизон Тетово

Началникот на Генералштабот на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, денес (12-ти ноември) го посети гарнизонот Тетово. Посетата на началникот на ГШ на АРМ на касарната „Кузман Јосифовски – Питу“ во Тетово се одвива во рамките на планот за обиколка на гарнизоните на АРМ, кој започна да се реализира минатиот месец, со посета на Здружената оперативна команда…