Медицински прегледи и хуманитарна помош за локалното население од учесниците на вежбата „Одлучен удар“

Во текот на денешниот ден медицински тимови од составот на воено медицинскиот центар и од армијата на САД, кои се вклучени како медицинска поддршка на вежбата „Одлучен удар“, го искористија времето за премин во втората фаза на вежбата за обиколка на радовишките планински села, Супурге и Прналија. Притоа на повозрасните жители на овие села им…

Базирање и исхрана во природа на припадниците од 2.мпб и 4.мпб

На терените на Осоговските планини и реонот на село Требеништа – Кичевско во зоните на одговорност на 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) и 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), согласно годишниот календар за обука, припадниците на извидувачкиот вод од 2.мпб и 4.мпб од составот на 1. механизирана пешадиска бригада како секоја година и оваа успешно реализираа…

Примопредавањето на должноста помеѓу деветтата и десеттата ротација во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан

На 20 и на 21 јуни 2019 година во Командата за обука, советување и асистенција – Главен град, (КОСА-ГГ) на меѓународниот аеродром Хамид Карзаи и во Главниот Штаб на мисијата „Одлучна поддршка“ во Кабул, се одржаа пригодни церемонии по повод примопредавањето на должноста помеѓу деветтата и десеттата ротација на македонскиот контингент во мисијата „Одлучна поддршка“…

Ден на високи гости на вежбата „Strike Back 19“ во Република Бугарија

На покана на командантот на копнените сили на Република Бугарија, генерал-мајор Михаил Попов, командантот на Здружената оперативна команда, генерал-мајор Павле Арсоски, присуствуваше на Денот за високи гости на вежбата „Strike Back 19“ на воениот полигон „Ново Село“ во Република Бугарија. Вежбата која се изведуваше во периодот од 6 јуни до 20 јуни 2019 година на…

Посета на директорот за меѓународна безбедносна политика од министерството за одбрана на Обединетото Кралство на 1.мпбр

Денес во посета на Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) беше директорот за меѓународна безбедносна политика од министерството за одбрана на Обединетото Кралство г-дин Ник Гур во придружба на одбранбеното аташе на Обединетото Кралство во Република Северна Македонија, потполковник Лејтон Ендрју. Во рамки на посетата во командата на 1.мпбр, беше реализиран брифинг со кој гостите беа…

Бригадата за логистичка поддршка изведе командантско извидување

Персонал од потчинетите единици на бригадата за Логистичка Поддршка (брЛП), изведе командантско извидување на правецот Скопје-Нова Брезница-Кула-Здуње-Барбарос-Челопеци-Кичево-Скопје, со цел согледување на можностите за логистичка поддршка на командите и единиците на Армијата. На командантското извидување старешините извршија извидување на просторот и неговите воено-географски карактеристики, при што ги согледаа можностите за употреба и ангажирање на единиците на…

Реализирана е петата регионална работилница за вежбата „REGEX 19“

Во период од 10.06. до 14.06.2019 година во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје успешно се реализира петата регионална работилница за вежбата „REGEX 19“ на која учество зедоа претставници од 20 партнерски земји и од Здружената команда на НАТО од Неапол. Активноста беше отворена од страна на директорот на вежбата, полковник Звонко Мајсторски кој во своето…

Ден за високи гости на вежбата „Одлучен удар“

Северна Македонија ќе стане членка на НАТО, а денеска покажавме дека тоа го заслужуваме, рече министерката за одбрана Радмила Шекеринска по денешната показна вежба на Денот за високи гости на вежбата „Одлучен удар“. „Република Северна Македонија набрзо ќе стане 30. членка на НАТО алијансата. Тоа значи не само седење на истата маса, туку и заеднички…

Висока интероперабилност и приказ на развиени вештини и способности – Отворен ден на вежбата „Одлучен удар“

Офанзивни операции на пешадиската баталјонска група на Армијата, заедно со припадниците на Националната гарда на Пенсилванија од САД, прикажаа врвна обученост и интероперабилност на Ден за високи гости на вежбата „Одлучен удар“ кој се реализира на Армискиот Полигон„Криволак“. На Денот за високи гости покрај, Претседателот и врховен командант, Стево Пендаровски, Премиерот Зоран Заев, министерката за…