Денот на Меѓународнитe Воени спортови во АРМ одбележан со спортски ден

Денес, 18 февруари (вторник) на воениот стадион во Градскиот парк во Скопје, со свечено постројување на спортските екипи од гарнизонот Скопје и Министерството за одбрана, започна спортскиот ден и одбележувањето на „18 февруари – Денот на Меѓународнитe Воени спортови“. Оваа спортска манифестација која годинава АРМ ја одбележува по деветти пат, денес свечено ја отвори Началникот…

Учество на припадници на АРМ од гарнизонот Прилеп и логистичка поддршка во одбележување на 70 години од „Февруарскиот поход“

На ден 16 Февруари (Недела) по повод одбележувањето на 70 годинишнината од Февруарскиот поход во организација на Сојузот на борци од општина Прилеп се реализира традиционален рекреативен марш под мото „По врвиците на Февруарскиот поход“ на кој учествуваа војници и старешини од касарната „Мирче Ацев“ од Прилеп. На маршот покрај припадниците на АРМ учествуваа планинари…

Брифинг за борбената готовност на АРМ за 2013 година пред Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените сили д-р Ѓорге Иванов

Денес, 17-ти февруари 2014 година во Домот на АРМ во Скопје, се одржа брифинг за борбената готовност на АРМ за 2013 година. На брифингот за борбената готовност на АРМ, присуствуваа: Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените сили д-р Ѓорге Иванов, Министерот за одбрана Талат Џафери, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо…

Спортски ден во полкот за Специјални Операции

По повод јубилејот „20 години сили за специјални операции“ денес 17 февруари понеделник во касарната „Илинден“ се одржа спортски ден. На овој спортски настан учество зедоа припадниците на полкот за Специјални Операции и единиците кои се сместени во касарната „Илинден“. Екипите кои се натпреваруваа своите сили ги одмерија во следните дисциплини: фудбал, кошарка, шах, пинг…

Леопардите одлично се снаоѓаат и во суровите зимски услови

Во период од 10 до 14 февруари 2014 година во „Зимскиот центар за обука Попова Шапка“ во реонот на Попова Шапка се реализира обука во зимски услови со оклопно-извидувачкиот вод од составот на 3. механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), стациониран во гарнизонот Тетово. Во текот на обуката во зимски услови,…

Обука на противпожарната бригада на град Скопје од страна на припадници од четата АБХО од 1.мпбр

Како дел од одличната соработка помеѓу АРМ, Дирекцијата за заштита и спасување и Противпожарната Бригада на град Скопје во период од 10.02. до 14.02.2014 година од  страна на четата за АБХО од составот на 1.мпбр се спроведе обука  на Противпожарната Бригада на град Скопје со цел подобрување на ефикасноста и ефективноста во спроведувањето на активностите…

Главна Планирачка Конференција за вежбата „Македонски Блесок 10“ и Советодавна посета на претставници од Врховната команда на сојузничките сили на НАТО (SHAPE)

Како дел од планирачкиот процес за претстојната вежба: „Македонски Блесок 10“ која ќе се реализира во првата половина на месец Април на Армискиот Полигон (АП) „Криволак“ во центарот за обука „Пепелиште“ во период од 10.02. до 14.02.2014 година се одржа Главната Планирачка Конференција (ГПК) за вежбата. Вежбата претставува годишна планска активност од ГШ на АРМ,…

Во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје одржано предавање по повод 70 години од „Февруарскиот поход“

По повод јубилејното одбележувањето на 70 години од Февруарскиот поход, генерал – полковник во пензија Тодор Атанасовски како претседател на Главниот одбор на Сојузот на здруженија на борците од НОБ на Македонија одржа предавање во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје. На предавањето покрај питомците од Центарот за обука на питомци присуствуваа и претставници од единиците,…

Средба со градоначалниците во зоната на одговорност на гaрнизонот Прилеп

Во рамките на цивилно воената соработка во текот на месец Февруари командантот на гарнизон Прилеп, полковник Жарко Ристески реализира средби со дел од градоначалниците на општините во зоната на одговорност во гарнизонот Прилеп. Средбите отпочнаа на 05.02.2014 година кога е реализирана средба со градоначалникот на Општина Кривогаштани г-дин Тони Заткоски, а следниот ден на 06.02.2014…