Вежба „Македонски Блесок-10“ – оценување на СПБГ и ЛМБ

Денес, 09 април 2014 година, во раните утрински часови, декларираната Средна Пешадиска Баталјонска Група (СПБГ) успешно изврши марш од касарната „Боро Менков“ во Куманово до армискиот полигон (АП) „Криволак“ и изведе офанзивни операции во реонот на „Џидимирци“, како една од првите борбени постапки со која започна оценувањето на оваа единица, согласно Концептот за оперативни способности…

Делегација на Националната Гарда на Вермонт во посета на полкот за специјални операции

Денес 09.04.2014 година делегација на Националната Гарда на Вермонт беше во посета на полкот за специјални операции (пСО). Делегацијата на Националната Гарда на Вермонт составена од потполковникот Давид Фостер, главниот наредник Форест Глаџет и главниот наредник Рејмонд Мајерс беше примена од страна на Командантот на пСО бригадниот генерал Васко Ѓурчиновски со кого имаа кратка средба.…

Присуство на началникот на штаб на ЗОК на Денот за високи гости на вежбата „Викинг 14“ во Белград Р.Србија

Денес, 08.04.2014 година во Белград, Р. Србија началникот на штабот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) бригаден генерал Стојан Димчов присуствуваше на денот за високи гости на меѓународната командно штабна вежба „Викинг 14“. во организација на САД и Кралството Шведска, а на која учествува и АРМ. Вежбата „Викинг 14“ која е седма по ред од оваа…

Главниот подофицер на Националната гарда на Вермонт одржа предавање за питомците од IV година

Главниот подофицер од Националната гарда на Вермонт главен наредник Форест Глаџет одржа предавање за питомците од IV година од Центарот за обука на питомци во касарната „Гоце Делчев“ Скопје. Главниот наредник го придружуваа еден офицер и двајца подофицери од Националната гарда како и главниот подофицер на АРМ главен наредник Драган Стојановски. Тема на предавањето беше…

НГШ на АРМ му додели Златна значка на Армијата за партнерство, координација и соработка на Главниот подофицер на НГ на Вермонт

Денес, 8-ми април (вторник), Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески му додели Златна значка на Армијата за партнерство, координација и соработка на Главниот подофицер на Националната гарда (НГ) на Вермонт, главен наредник Форест Глаџет. Одликувањето на Главниот подофицер на НГ на Вермонт, беше доделено во присуство на одбранбеното аташе на САД во Република…

Оценување на мирновремена локација во рамките на вежбата „Македонски Блесок-10“

Денес, 08 април 2014 година, на Армискиот Полигон Криволак, започна НАТО оценувањето – Ниво 2 на Средната пешадиска баталјонска група (СПБГ) и Леснaта маневарска болница – Ниво 2 (ЛМБ) во рамките на вежбата „Македонски блесок-10“. Активноста започна со оценување во мирновременски услови во гарнизоните: Скопје, Петровец, Прилеп, Штип и Куманово која се реализираше во текот…

Со свечено отворање започна вежбата „Македонски Блесок-10“

Денес, 7 април 2014 година, во Центарот за поддршка на обуката (ЦПО) „Пепелиште“ започна теренската вежба „Македонски Блесок-10“. На чинот на свеченото отварање присуствуваа Заменикот на командантот на Здружената Оперативна Команда бригаден генерал Мухамет Рацај и командантот на 1.механизирана пешадиска бригада, бригаден генерал Павле Арсоски. На отварањето обраќајќи се пред учесниците на вежбата бригадниот генерал…

„Леопардите“ продолжуваат со обуката и вежбите

Персоналот од 4.механизиран пешадиски баталјон (4.мпб) – Кичево од 1.механизирана пешадиска бригада ги реализираше планираните вежбовни активности и гаѓања со оклопен транспортер „Хермелин“ на АП Криволак, со декларираната чета за Заштита на сили од составот на борбената група на Европската Унија (ЕУБГ 2014-2). На стационарното логорување, обуката се реализираше на неколку различни локации, а на…

Студентите од Факултетот за безбедност- Скопје во посета на полкот за специјални операции

Денес 04.04.2014 година студентите од Факултетот за безбедност во Скопје при Универзитетот „Св. Климент Охридски“ од Битола беа во посета на полкот за специјални операции. Педесетина редовни и вонредни студенти кои го следат предметот Безбедносни стратегии и менаџмент и Современи безбедносни системи со интерес го следеа брифингот за единицата каде беа презентирани мисијата на единицата,…