Реализација на Финалната Координативна Конференција за вежбата „Македонски Блесок 10“

Во Центарот за поддршка на обуката (ЦПО) „Пепелиште“ во период од 17-21.03.2014 година се реализираше Финалната Координативна Конференција (ФКК) за вежбата „Македонски Блесок 10“ (МБ-10). Во истиот период во ЦПО „Пепелиште“ се реализира и Иницијалната Планирачка конференција (ИПК) за претстојната ситуационо-тактичка вежба на терен „Брз Рис 14“ која ќе се реализира во касарната „Чеде Филиповски-Даме“…

Учество на припадници од касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во одбележувањето на Денот на пролетта

Поддршка на националната еколошка акција „Македонија земја на цвеќето, Македонија земја на розите“ што се реализира на 21 Март, Денот на пролетта во Велес дадоа и припадниците на Армијата на Република Македонија од касарната „Алексо Демниевски – Бауман“. Во акцијата учествуваа дел од старешините и војниците на доброволно служење на воениот рок од Центарот за…

Одбележување на Денот на пролета во касарната „Илинден“ во Скопје

Денес (21.03.2014 година) припадниците на полкот за специјални операции, и останатите единици во касарната „Илинден“ во Скопје активно се вклучија во одбележувањето на Денот на пролета. Во националната еколошка акција „Македонија земја на цвеќето, Македонија земја на розите“ во касарната „Илинден“ се засадени околу 50 цветни расади и 70 садници. Покрај засадувањето се реализираше акција…

Инспекција согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ во Здружено Оперативната Команда и дел од првопотчинетите единици

На 19 и 20 Март во Здружената Оперативната Команда (ЗОК) на АРМ, 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), воздухопловната бригада (вбр), бригадата за логистичка поддршка (брЛП) и Резервните сили престојуваше инспекциски тим на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“. Инспекцискиот тим беше составен од припадници на Вооружените Сили на Република Албанија, Република Хрватска,кои беа придружувани…

Основното училиште „Браќа Миладиновци“ во посета на касараната „Илинден“ и полкот за специјални операции

На ден 20.03.2014 година во касарната „Илинден“ и полкот за специјални операции се реализираше посета од страна на основното училиште „Браќа Миладиновци“. На почетокот од посетата учениците имаа можност од блиску да се запознаат со работа и постапките на гардиската единица кои им демострираа дел од своите секојдневни активности. Учениците својата посетата ја продолжија со…

Дислокација на цистерни и контејнер со помош на транспортен хеликоптер Ми-17

Денес (19.03.2014) година во водухопловната бригада се изврши дислокација на цистерни и контејнер од објектот „Бански Рид“, со помош на хеликоптер Ми-17 од составот на сквадронот за транспортни хеликоптери. Поради сложеноста на задачата, најпрвин се одржа брифинг на кој се планираше рутата по која ќе се лета, мерките за безбедност кои треба да се почитуваат,…

Посета на министерот за одбрана и началникот на ГШ на АРМ на курсот за основна борбена обука во ЦО „Пепелиште“

Министерот за одбрана Талат Џафери и Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, денес во Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“ ги посетија новопримените професионални војници на АРМ, кои се наоѓаат на Курс за основна борбена обука. За време на посетата, Министерот за одбрана и НГШ на АРМ, ги согледаа условите за живот и работа…

Екипата на полкот за специјални операции победник на седмото првенство во крос-кантри трчање на АРМ

Денес (19-ти март 2014 година) во касарната „Чеде Филипоски – Даме“ во Кичево, во организација на Генералштабот на АРМ се одржа седмото првенство во крос-кантри трчање на АРМ. Кросот се одржа на посебно уредена патека во во рамките на автодромот во касарната во Кичево, а се трчаше на 10 km во машка и на 5…

Обука за воведување на падобранци во состојба „подготвен“

Во период од 05.03. до 21.03.2014 година во касарната „Илинден“ во Скопје се реализира обука за воведување на падобранци во состојба подготвен. На обуката присуствуваат 30 припадници на полкот за специјални операции. Учесниците во текот на обуката поминаа неколку фази кои опфаќаат теми како што се: „Начини и методи на излез од авион“, „Пакување на…