Заврши обуката во зимски услови со питомците од втора година

Согласно билатералната соработка со Црна Гора, во периодот од 10 до 18 Февруари во Колашин беше реализирана обука во зимски услови со питомците од втора година од Центарот за обука на питомци. Обуката се реализираше согласно студискиот План и Програма за додипломски студии на питомците. Знаењата и вештините потребни за обука ги пренесуваше стручен тим…

Посетителите на отворениот ден на пСО уживаа во демонстрацијата на вештините и врвната обученост на „волците“ и „ренџерите“ на АРМ

По повод одбележувањето на јубилејот „20 години сили за специјални операции“ и Денот на полкот за специјални операции (пСО) на АРМ, денес во касарната „Илинден“ во Скопје се одржа Отворен ден на пСО. Командантот на пСО бригаден генерал Васко Ѓурчиновски посакувајќи им добредојде на големиот број на гости и посетители го истакна значењето на пСО…

Предавање по повод 70 години Февруарски поход

На ден 19.02.2014 година во касарната „Илинден“ се одржа предавање по повод 70 години од Февруарскиот поход. Предавањето го одржа генерал-полковник во пензија Тодор Атанасовски претседател на Главниот одбор на Сојузот на здруженија на борци од НОБ на Македонија. На предавањето присуствуваа околу 100 припадници од сите единици кои се распоредени во касарната. Присутните слушатели…

Посета во полкот за Специјални Операции од страна на инспекторски тим согласно Виенскиот Договор

На ден 19 февруари 2014 година во полкот за Специјални Операции се реализираше посета согласно одредбите на „Виенскиот договор“. Инспекторскиот тим составен од два претставника од Вооружените сили на Романија и еден претставник од Вооружените сили на Португалија го предводеше полковник Томислав Ризески од одделението за контрола и верификација на вооружувањето од Секторот за меѓународна…

Одбележување на Денот на Меѓународнитe Воени спортови во единиците на ЗОК

На ден 18.02.2014 година (вторник) припадниците на Здружено Оперативната Команда и првопотчинетите команди и единици во гарнизоните: Куманово, Штип,Тетово, Кичево, Прилеп и во Скопје масовно се вклучија во одбележувањето на „Денот на Меѓународнитe Воени спортови (МСВС)” кој оваа година по девети пат се изведува во организација на ГШ на АРМ. Одбележувањето на МСВС во ЗОК…

Во командата за обука и доктрини одбележан денот на Меѓународниот совет на воени спортови

Денес 18 Февруари во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ Велес под мотото „Спорт за сите“ по деветти пат се реализираа спортски активности по повод одбележувањето на Денот на Меѓународниот сојуз на воени спортови (МСВС) кој денес се одбележува во сите армии во светот. На спортските терени во гарнизонот се одржаа спортски натпревари во три дисциплини и…

Денот на Меѓународнитe Воени спортови во АРМ одбележан со спортски ден

Денес, 18 февруари (вторник) на воениот стадион во Градскиот парк во Скопје, со свечено постројување на спортските екипи од гарнизонот Скопје и Министерството за одбрана, започна спортскиот ден и одбележувањето на „18 февруари – Денот на Меѓународнитe Воени спортови“. Оваа спортска манифестација која годинава АРМ ја одбележува по деветти пат, денес свечено ја отвори Началникот…

Учество на припадници на АРМ од гарнизонот Прилеп и логистичка поддршка во одбележување на 70 години од „Февруарскиот поход“

На ден 16 Февруари (Недела) по повод одбележувањето на 70 годинишнината од Февруарскиот поход во организација на Сојузот на борци од општина Прилеп се реализира традиционален рекреативен марш под мото „По врвиците на Февруарскиот поход“ на кој учествуваа војници и старешини од касарната „Мирче Ацев“ од Прилеп. На маршот покрај припадниците на АРМ учествуваа планинари…

Брифинг за борбената готовност на АРМ за 2013 година пред Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените сили д-р Ѓорге Иванов

Денес, 17-ти февруари 2014 година во Домот на АРМ во Скопје, се одржа брифинг за борбената готовност на АРМ за 2013 година. На брифингот за борбената готовност на АРМ, присуствуваа: Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените сили д-р Ѓорге Иванов, Министерот за одбрана Талат Џафери, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо…