Извежбување на припадниците од 3.механизиран пешадиски баталјон за мировни операции

Во период од 12.05 до 14.05.2014 година припадниците од 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада реализираа ситуационо-тактички вежби (СТВ) со теми од мировни операции. Вежбите кои беа реализирани на полигонот за обука во касарната “Н. Х. Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово и на полигоните за обука во зоната на одговорност на 3.мпб,…

Конференција на командантите и директорите на здружени операции во Потсдам, СР. Германија

Во период од 13-14 Мај 2014 година во Потсдам СР Германија командантот на Здружената Оперативна Команда генерал мајор Методија Величковски учествуваше на конференцијата на командантите и директорите на здружените оперативни команди од земјите кои партиципираат во Северната команда на мисијата „ИСАФ“ во ИР Авганистан. За време на конференцијата која се одржува под мотото: „Работиме заедно…

На вежбата „Брз Рис 14“ оценување на четата за заштита на сили ЕУБГ 2014-2

На, 14 мај 2014 година во касарната „Чеде Филиповски Даме“ во Кичево, во рамките на вежбата „Брз Рис 14“ започна Самооценувањето Ниво 2 на чета за заштита на сили (чЗС) ЕУБГ 2014-2. Активностите започнаа со брифинзи од страна на командирот на чЗС ЕУБГ 2014-2, директорот на тимот за оценување и директорот на вежбата на командантот…

Напреден курс за подофицери

Денес, 13 мај во Центарот за индивидуална обука (ЦИО) започна Напреден курс за подофицери (НКПОФ) со вкупно 26 слушатели од единиците на Армијата на Република Македонија. Планот и програмата на курсот се во согласност со Концептот за професионален развој на подофицерите во АРМ. Целта на Напредниот курс за подофицери е да произведе квалификувани командири на…

Отварање на вежбата Брз Рис-14 во Кичево

Во период од 12 до 16.05.2014 година во касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево ќе се реализира ситуационо-тактичката вежба на терен „Брз Рис 14“. На вежбата е планирано самооценување Ниво 2 на механизираната пешадиска чета во улога на чета за заштита на силите за борбената група на Европската Унија (ЕУБГ 2014-2). Во текот на денешниот ден…

Одржување на високо ниво на обученост во нуркање

Во периодот од 04-10.05.2014 година во водите на Охридското Езеро со припадниците на полкот за специјални операции се изведе кондицирање во нуркање. Како една од карактеристичните обуки за ваков вид на единици, нуркањето е нешто што постојано мора да се надоградува и кондицира. За таа цел припадниците на баталјонот за специјални намени од составот на…

Прослава на Денот на победата над Фашизмот со свечено дефиле пред Врховниот командант на ВС на Република Македонија

Денес, во касарната „Илинден“ во Скопје, се одржа свеченост по повод 9-ти Мај, Денот на победата над фашизмот. На свеченоста присуствуваа: Претседателот на Република Македонија и Врховен командант д-р Ѓорге Иванов, Началникот на Генералштабот на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, Државниот секретар во Министерството за одбрана Сашо Стефаноски, активните и пензионираните генерали на АРМ, високи претставници…

Обука со снајперисти во Гарнизоните Куманово и Штип

Во период од 5 до 09.05.2014 година во касарните “Боро Менков” Куманово и „Јане Сандански“ Штип беше реализирана основна снајперска обука со војниците кои се формациски поставени како снајперисти од составот на 1.механизиран пешадиски баталјон, 2.механизиран пешадиски баталјон и инжинериски баталјон. Обуката беше реализирана од страна на инструктори од составот на ренџерскиот баталјон од полкот…

Работилница во воздухопловната бригада на тема: „Процес на подготовка на декларирана едиица пред упатување во мировна мисија“

Во периодот од 05-09.05.2014 година во работна посета на воздухопловната бригада престојуваа пилоти од Националната Гарда на Вермонт од Соединетите Американски Држави при што беше реализирана работилница на тема: „Процес на подготовка на декларирана единица пред упатување во мировна мисија“. На работилницата беа обработени повеќе теми, меѓу кои: Планови на декларирана хеликоптерска единица пред упатување…