Обука на противпожарната бригада на град Скопје од страна на припадници од четата АБХО од 1.мпбр

Како дел од одличната соработка помеѓу АРМ, Дирекцијата за заштита и спасување и Противпожарната Бригада на град Скопје во период од 10.02. до 14.02.2014 година од  страна на четата за АБХО од составот на 1.мпбр се спроведе обука  на Противпожарната Бригада на град Скопје со цел подобрување на ефикасноста и ефективноста во спроведувањето на активностите…

Главна Планирачка Конференција за вежбата „Македонски Блесок 10“ и Советодавна посета на претставници од Врховната команда на сојузничките сили на НАТО (SHAPE)

Како дел од планирачкиот процес за претстојната вежба: „Македонски Блесок 10“ која ќе се реализира во првата половина на месец Април на Армискиот Полигон (АП) „Криволак“ во центарот за обука „Пепелиште“ во период од 10.02. до 14.02.2014 година се одржа Главната Планирачка Конференција (ГПК) за вежбата. Вежбата претставува годишна планска активност од ГШ на АРМ,…

Во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје одржано предавање по повод 70 години од „Февруарскиот поход“

По повод јубилејното одбележувањето на 70 години од Февруарскиот поход, генерал – полковник во пензија Тодор Атанасовски како претседател на Главниот одбор на Сојузот на здруженија на борците од НОБ на Македонија одржа предавање во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје. На предавањето покрај питомците од Центарот за обука на питомци присуствуваа и претставници од единиците,…

Средба со градоначалниците во зоната на одговорност на гaрнизонот Прилеп

Во рамките на цивилно воената соработка во текот на месец Февруари командантот на гарнизон Прилеп, полковник Жарко Ристески реализира средби со дел од градоначалниците на општините во зоната на одговорност во гарнизонот Прилеп. Средбите отпочнаа на 05.02.2014 година кога е реализирана средба со градоначалникот на Општина Кривогаштани г-дин Тони Заткоски, а следниот ден на 06.02.2014…

Обука во зимски услови во 1.мпбр

Во периодот од 03.02.2014 година до 07.02.2014 година согласно годишниот план за обука, припадниците на оклопно извидувачките водови од 1. и 2. механизиран пешадиски баталјон (1.мпб и 2.мпб) во реонот на “Красте” Куманово и „Лисец“ во Штип реализираа обука во зимски услови. Целта на обуката е нивно стручно и методско оспособување и извежбување во организација…

Средба на три генерации од родот АБХО

На ден 06.02.2014 година, во просториите на четата за АБХО се реализира средба на старешини од родот АБХО. На средбата присустуваат пензионирани и активни старешини и питомци од “Воената Академија”-Скопје – идните потпоручници од родот АБХО. Баталјонот за Атомско биолошка и хемиска одбрана во АРМ во 1992 година ја продолжува својата мисија наследена од баталјонот…

Завршеток на обукaта во зимски услови

Денес 05.02.2014 година на падините на планината Бистра во поширокиот реон на Маврово заврши обуката во зимски услови со припадниците на полкот за Специјални Операции. Обуката се реализираше во периодот од 20.01.2014 до 05.02.2014 година и на истата учествуваа околу 200 припадници на единицата. Целта на обуката во зимски услови беше да се одржи борбената…

Припадниците на пСО покажаа врвна обученост за извршување на борбени дејства во зимски услови

Денес, 4-ти февруари 2014 година, Министерот за одбрана Талат Џафери, во придружба на заменикот на началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини и државниот секретар во МО Сашо Стефаноски, ги посетија припадниците на Полкот за специјални операции (пСО) на АРМ, кои на локалитетот покрај регионалниот пат Маврово-Ростуше демонстрираа обука во зимски услови. „Тука уште…

Прогласени најдобрите спортисти во МО и АРМ за 2013 година

Денес, 3-ти февруари 2014 година во просториите на Министерството за одбрана (МО) и ГШ на АРМ се одржа церемонија за прогласување на најдобар спортист во МО и АРМ за 2013 година. Признанијата и медаљите за најдобар спортист во МО/АРМ за 2013 година ги додели Заменикот на началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини. За…