Крводарителна акција во гарнизонот Куманово

Согласно годинашниот план и програмата за соработка со Црвениот крст, а по повод Денот на 1.пешадиски баталјон од 1.пешадиска бригада, на ден 19.02.2021 година, во касарната „Боро Менков“ во Куманово, со целосно почитување на препораките и мерките за заштита од ширење на вирусот „COVID-19“, се реализира акција за доброволно дарување на крв, при што беа…

Состанок на главниот подофицер на Армијата со главните подофицери на првопотчинетите единици

Во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес во Командата за обука и доктрини во Центарот за индивидуална обука, главниот подофицер на Армијата реализираше состанок со главните подофицери на првопотчинетите единици и команди. Состанокот се реализираше согласно превентивните мерки за заштита од ширење на COVID-19. На состанокот се презентираше Предлог-програмата за Курсот за постари подофицери, кој…

Одбележување на „18 февруари – Денот на Меѓународните воени спортови“

Со постројување на спортските екипи од Армијата, на Воениот стадион во Градскиот парк во Скопје, традиционално и оваа година под мотото „Пријателство преку спорт“ се одбележа „18 февруари – Денот на Меѓународните воени спортови“. На оваа спортска манифестација, која годинава Армијата ја одбележува по седумнаесетти пат, организирана во согласност со протоколите за превентивна заштита од…

Промоција на првата генерација подофицери по полноправното членство во НАТО

Припадниците на Армијата на Република Северна Македонија, кои успешно го завршија тримесечниот основен подофицерски курс, официјално беа промовирани во прв подофицерски чин на воената свеченост, која се реализираше во касарната „Илинден“ во Скопје. На свеченоста на промоцијата на првата група од 65 подофицери присуствуваа: министерката за одбрана Радмила Шекеринска, заменикот на началникот на Генералштабот, генерал-мајор…

Состанок за имплементирање на НАТО стандардизацискиот систем во армиската структура

Припадници од командите и единиците на Армијата на Република Северна Македонија, кои се носители на стандардизaциските активности со НАТО, во Домот на Армијата во Скопје реализираа координативен состанок за спроведување на неопходните активности во Армијата потребни за достигнување на НАТО стандардите на командите и единиците во Армијата. Началникот на секцијата за воено планирање и структура…

Обука во зимски услови на единиците од Командата за операции

Согласно годишните планови за обука на потчинетите единици на Командата за операции, припадниците од пешадиските баталјони, Баталјонот за врски и извидувачкото одделение од Артилерискиот баталјон реализираа обука во зимски услови на терените за обука во зимски услови на планините од западниот и северниот дел од државата. По подготвителната обука на персоналот од 1.пешадиска бригада во…

Единиците од Лесниот пешадиски баталјон ги завршија подготовките за отпочнување на колективна обука

Припадниците од 2.пешадиски баталјон (2.пб), кои се декларирана единица на Армијата како лесен пешадиски баталјон, со денешното постројување го започнуваат предизвикот за успешно совладување на предвидената обука со која треба да постигнат целосна подготвеност за оценување според највисоките НАТО стандарди во следната година. Обуката започнува со фазна реализација за поединец и нејзино завршување со цела…

Учество на началникот на Генералштабот на редовното заседание на Воениот комитет на НАТО

Началникот на Генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, денес во седиштето на НАТО во Брисел учествува на првото овогодишно редовно заседание на Воениот комитет (ВК) на НАТО, во формат на началници на Генералштабови на Армиите на земјите членки на Алијансата. За време на состанокот на највисокото воено советодавно тело на Алијансата, началниците на Генералштабовите на Армиите на…

Основниот курс за подофицери со активности на АП „Криволак“

Професионалните војници од Армијата кои се дел од Основниот курс за подофицери во моментов изведуваат обука на Армискиот полигон „Криволак“. Како значаен сегмент во Армијата, курсот за подофицери ќе придонесе за зановување на подофицерскиот кадар кој е клучен ресурс. Овој курс се одвива согласно Годишниот план и програма за обука, како и потребите на Армијата…