Посета на Центарот за обука на вода од страна на Асоцијацијата на одбранбени аташеа во Република Македонија

На 30 Мај 2014 година Центарот за обука на вода (ЦОВ) го посетија 14 припадници на Асоцијацијата на одбранбени аташеа во Република Македонија од државите: НР Кина, Франција, Италија, Руска Федерација, Турција, Украина, Австрија, Чешка, Кралството Белгија, Хрватска, Грција, Полска и Словачка. Посетата се реализира согласно Програмата за соработка на Министерството за одбрана на Република…

Началникот на ГШ на АРМ и посака успех на декларираната единица на АРМ во ЕУБГ 2014-2 пред поаѓање на вежбата „Брз Лав“ во Белгија

Денес, 2-ри јуни 2014 година на аеродромот „Александар Велики“ во Скопје, свечено е испратена декларираната единица на АРМ која до 14-ти јуни ќе учествува вежбата „Брз Лав“ во Белгија, наменета за оценување на оперативната способност на борбената група на ЕУ(ЕУБГ 2014-2). На чинот на испраќање на припадниците на АРМ во Белгија присуствуваше началникот на ГШ…

Обука на припадници од баталјонот ПВО за ЛПРС „Игла“ во Република Словенија

Во период од 14.05. до 29.05.2014 година во касарната во Церкље, Република Словенија 16 припадници од баталјонот за противвоздушна одбрана (бПВО) од воздухопловната бригада реализираа обука и усовршување за Лесен Преносен Ракетен Систем (ЛПРС) „Игла“. Обуката се реализира врз основа на билатералната соработка помеѓу армиите на Република Македонија и Република Словенија и се спроведува во…

Медицинскиот тим на АРМ од мисијата АЛТЕА во поддршка на крводарителска акција

Медицинскиот тим на АРМ во мисијата АЛТЕА во Босна и Херцеговина учествуваше во медицинска поддршка на доброволна крводарителска акција која се спроведе во кампот Бутмир кај Сараево како резултат на соработка мегу ЕУФОР и Заводот за трансфузиолошка медицина на Федерацијата Босна и Херцеговина. Крводарителската акција е спроведена во дел од просториите на амбулантата каде македонскиот…

Исхрана во природа

Во период од 26.05.2014 година до 30.05.2014 година во реонот на “Калин Камен” во Крива Паланка припадниците на оклопно извидувачкиот вод од 1. механизиран пешадиски баталјон (1.мпб) и шест припадници од инжинериски баталјон од прва механизирана пешадиска бригада реализираа обука “Исхрана во природа”. Целта на ваква специјалистичка обуката е обучување и оспособување за изработка на…

Голема посетеност на концертот на Воениот оркестар во Делчево

Синоќа, 29-ти мај 2014 година, Воениот оркестар на АРМ за прв пат со свој настап се претстави пред граѓаните на Делчево. На концертот кој се одржа во исполнетата сала на Домот на културата во Делчево граѓаните на овој град, вистински уживаа во едночасовниот концерт на Воениот оркестар. Припадниците на баталјонот за почести, вештините во работа…

Одбележување на тринаесет години од трагичното загинување на припадник на баталјонот за врски

По повод одбележувањето на тринаесет години од трагичното загинување на припадникот на баталјонот за врски капетан Зоран Бубевски на ден 28.05.2014 година во касарната Илинден пред спомен собата на командата на баталјонот за врски се положи свежо цвеќе и изрази сочувство на семејството на загинатиот. На поменот присуствуваа семејството, пријатели на трагично загинатиот капетан Зоран…

Модернизација на хеликоптер Ми-8 MT

Во изминатиот период тим од компанијата „Елбит“ од Израел работеше на проект на модернизација на хеликоптер Ми-8MT од воздухопловната бригада (вбр). Проектот опфаќа модернизација на колективните палки на хеликоптерот, модернизација на GPS и транспондер, модификација на кабината на хеликоптерот, инсталација на електрични и механички инсталации со цел вградување на современа опрема за ноќно летање ANVIS-HUD…

Воена делегација на Вооружените сили на Литванија во посета на полкот за специјални операции

Денес 28.05.2014 година делегација на Вооружените сили на Литванија придружувана од Државниот секретар во МО Сашо Стефаноски, беше во посета на полкот за специјални операции(пСО). Делегацијата нa Вооружените сили на Литванија предводена од Маријус Величка Заменик министер за национална одбрана, беше дочекана од страна на командантот на пСО, бригадниот генерал Васко Ѓурчиновски. По средбата, беше…