Стационарно логорување, реализација на вежби и гаѓања со четата ЕУБГ 2014-2

Во деновите од 31.03 до 04.04.2014 година со декларираната чета за Заштита на Сили од составот на борбената група ЕУБГ 2014 – 2 од 4.механизиран пешадиски баталјон – Кичево на АП „Криволак“, ќе се организираат и изведат планирани вежбовни активности и гаѓања со оклопен транспортер „Хермелин“ (ОТ Хермелин). Во истиот период на АП „Криволак“ се…

Курс за ракувачи на материјални средства

Во периодот од 31.03 до11.04.2014 година во Центарот за индивидуална обука во состав на Командата за обука и доктрини се одржува Курс за ракувачи на материјални средства. Слушатели на курсот се подофицери на должност ракувачи на материјални средства (МС) од командите и единиците на Армијата на Република Македонија. Обуката се реализира согласно Планот и програмата…

Посета на воено-медицинскиот центар од страна на експертски тим на НАТО

Денес и утре, експертски тим на НАТО се наоѓа во официјална посета на Регионалниот Медицински тренинг центар (РМТЦ) кој е во формацискиот состав на Воено-медицинскиот центар (ВМЦ) на АРМ. Целта на посетата, е гостите од Алијансата да се запознаат со структурата, капацитетите, персоналот и наставните планови и програма за обука во РМТЦ. Од страна на…

Одбележување на тринаесет години од трагичното загинување на Командантот на Баталјонот на Воената полиција

По повод одбележувањето на тринаесет години на трагично загинатиот Командант на Баталјонот на Воена полиција капетан 1 класа Љупчо Мирчовски денес (28 март 2014 година) пред Командата на баталјонот воена полиција (бВП) во касарната „Илинден“ Скопје беше положено свежо цвеќе и изразено сочувство на семејството на загинатиот Командант пред спомен обележјето пред Командата на бВП.…

Гаѓање на цели на земја и во ВоП со ПАТ 20/3 мм

Денес, 27.03.2014 година (четврток) баталјонот за Противвоздушна одбрана (бПВО) од составот на воздухопловната бригада (вбр) на АП „Криволак“, со персоналот од декларираниот вод ПВО, реализираше боево гаѓање на цели во воздушен простор (ВоП) со противавионски топ (ПАТ) 20/3 мм. Гаѓањето се реализираше во рамките на логорувањето на кое се наоѓаат припадниците на бПВО, на кое…

Средба со градоначалници во зоната на одговорност на гарнизонот Тетово

Во рамките на цивилно воената соработка (ЦВС) во текот на месец март и предлог активности за популаризација на АРМ, командантот на гарнизонот Тетово, потполковник Атанас Пановски реализираше средби со дел од градоначалниците во зоната на одговорност на гарнизонот Тетово. Средбите започнаа на ден 05.03.2014 година со градоначалникот на општина Јегуновце, Тони Коцески, потоа на ден…

Амбасадорот на Република Италија во работна посета на полкот за специјални операции

Денес, (27.03.2014 година) во работна посета на полкот за специјални операции (пСО) беше Н.Е. Ернесто Масимино Белели Амбасадор на Република Италија во Република Македонија и Одбранбеното Аташе на Република Италија во Република Македонија, полковник Лучијано Палцани. Гостите ги пречека Командантот на пСО бригадниот генерал Васко Ѓурчиновски заедно со командантите на баталјоните, по што следеше брифинг…

Посета на полкот за специјални операции од учениците на СУГС „Методи Митевски Брицо“ и СУГС „Никола Карев“

Денес, (27.03.2014 година) ученици од средното фискултурно училиште „Методија Митевски Брицо“ и гимназијата „Никола Карев“ од Скопје остварија посета на полкот за специјални операции (пСО). Оваа посета е дел од соработката која пСО ја има со цивилните структури. На учениците им се обрати командантот на пСО бригадниот генерал Васко Ѓурчиновски кој им посака добредојде и…

Посета на асоцијацијата на воени аташеa акредитирани во Република Македонија на Здруженaта Оперативна Команда

Врз основа на Програмата за соработка на Министерството за одбрана на Република Македонија со Асоцијацијата на воени аташеа во Република Македонија за 2014 година, денес, (26.03.2014 година) во Здружената оперативна команда (ЗОК) престојуваа резидентните и нерезидентните воени аташеа акредитирани во Република Македонија од вкупно 17 земји. Домаќин на воените аташеа им беше командантот на ЗОК…