Заедничка обука на старешините и војниците со Територијалните противпожарни единици во Куманово и Прилеп

На ден 19 и 20.06.2014 година во кругот на касарните „Боро Менков“ во Куманово „Мирче Ацев“ во Прилеп се реализира заедничка обука на војниците и старешините од 1.механизиран пешадиски баталјон (1.мпб) и артилерискиот баталјон (артб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, со припадниците на Територијалните противпожарни единици од Куманово и Прилеп. Оваа обука се…

Кондиционен марш во 1.мпбр

Во рамките на оддржување и подобрувањето на физичката подготвеност на припадниците од Командата и штабот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), на ден 18.06.2014 година се реализира кондиционен марш. Реализацијата на маршот во должина од 10 километри беше на правецот с. Винце – с. Пчиња и на него учествуваа сите припадници од Командата и штабот…

Стручно специјалистичка обука „Исхрана во природа“

Во периодот од 09.06 до 20.06.2014 година со оклопно извидувачките водови од 3. и 4. механизиран пешадиски баталјон, од 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) се реализира стручно специјалистичка обука „Исхрана во природа“. Обуката се реализираше во реонот на Маврови Анови и селото Цер. Целта на обуката е персоналот да се стекне со потребните техники и вештини,…

Учество на началникот на ГШ на АРМ на конференцијата на стратегиски воени партнери

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, денес учествува на конференцијата на стратегиски воени партнери (Strategic Military Partner Conference) која се одржува во Софија, Република Бугарија. На конференцијата учествуваат 65 учесници, началници на генералштабовите од армиите на земјите членки на НАТО, ПзМ, Медитеранскиот дијалог, Истанбулската иницијатива за соработка, глобалните партнери, како и високи претставници…

Заврши ренџерскиот курс

Денес 17.06.2014 година во касарната „Илинден“- Скопје официјално заврши ренџерскиот курс. Од денес Ренџерскиот баталјон е побогат со припадниците кои со успех го завршија ренџерскиот курс. Самиот курс траеше шест месеци и опфати неколку фази. За време на курсот се изведуваа различни видови обука во сите временски и метео услови, се реализираше теоретска и практична…

Тромесечен брифинг за обука и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ

На ден 13.06.2014 година во просториите на Центарот за странски јазици (ЦСЈ), во касарната „Илинден“ во Скопје се одржа Тромесечен брифинг за обуката (ТБО) и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на Командата за обука и доктрини (КОД) во изградбата на борбената готовност на АРМ, за второто тромесечје на 2014 година. Пред командантот на Команда…

Искажана благодарност за несебичната помош на АРМ за време на поплавите во Република Србија

Денес, 16-ти јуни 2014 година, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески оствари средба со амбасадорот на Република Србија во Република Македонија, г-ѓа Душанка Дивјак-Томиќ и одбранбеното аташе на Република Србија акредитиран во Република Македонија, потполковникот Жељко Симиќ. На средбата амбасадорот на Република Србија и одбранбеното аташе на Република Србија, на началникот на ГШ…

Логистичка поддршка на манифестацијата „Поречки културни средби”

На ден 14.06.2014 година во координација со Здружението на граѓани „Поречки средби“ од Скопје и Општина Македонски Брод, припадниците од 2. логистички баталјон (2.логб), од составот на бригадата за логистичка поддршка дадоа придонес во реализација на јубилејната културна манифестација „10–ти Поречки културни средби“. Како логистичка испомош на манифестацијата која се одржа во село Сланско –…

Припадниците на АРМ кои учествуваа во мисијата „Брз Лав-14“ пристигнаа во Македонија

Припадниците на АРМ кои учествуваа во мисијата „Брз Лав-14“, како дел од четата за заштита на силите од борбената група на Европската Унија (ЕУБГ 2014-2) во Кралството Белгија, денеска се вратија во Република Македонија со највисоки оценки. На вежбата, припадниците на АРМ, учествуваа во оценувањето на штабот на ЕУБГ 2014-2 со фиктивни сценарија за хуманитарна…