Реализирани гаѓања на АП Криволак

Во периодот од 23-27.06.2014 година на Армискиот Полигон „Криволак“ припадниците на Ренџерскиот баталјон од составот на полкот за Специјални Операции реализираат гаѓања со вооружувањето кое се наоѓа во единицата. Гаѓањата се уште една можност за тренинг и работа со опремата која се должи во единицата, со цел успешно реализирање на огнени задачи, но воедно и…

Посета на началникот на ГШ на ВС на Унгарија генерал Тибор Бенко

Од денес во дводневна официјална посета на Република Македонија и АРМ претстојува делегација на Вооружените сили (ВС) на Унгарија, предводена од началникот на ГШ на ВС на Унгарија, генерал Тибор Бенко. Делегацијата во ГШ на АРМ беше пречекана со високи воени почести, каде домаќин му е началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески. Генералот…

Настап на воените оркестри на АРМ и ВС на Република Турција на задоволство на граѓаните на Скопје

Вчера, на плоштадот „Филип Втори“ во Скопје, воениот оркестар на АРМ и воен оркестар „Мехтеран“ на Вооружените сили на Република Турција преку заедничкиот настап пред македонската публика, покажаа дека односите и соработката помеѓу Република Македонија и Република Турција, на сите полиња, се на највисоко ниво. На концертот, присуствуваа: претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, министерот…

Висока обученост на персоналот од воздухопловната бригада за борбени активности над и на водени површини

Припадниците на воздухопловната бригада (вбр) во период од 23- 27.06.2014 година реализираат обука во летни услови во Центарот за обука на вода во Охрид. Обуката се реализираат според годишниот план за обука на единицата. Основната цел на обуката е оспособување на припадниците на вбр за совладување на водени препреки и изведување на борбени дејства во…

НГШ на АРМ му додели средна плакета на АРМ по повод испраќањето на шефот на Канцеларијата на НАТО во Скопје

Денес, 24-ти јуни 2014 година, во ГШ на АРМ се одржа пригодна свеченост по повод испраќањето на шефот на Канцеларијата на НАТО во Скопје, полковник Александар Александров. На свеченоста присуствуваше началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, Заменикот на НГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини, новиот шеф на Канцеларијата на НАТО морнарички капетан Румен…

НГШ на АРМ ја отвори четвртата Конференција на главните подофицери од армиите на САД – Јадранската група

Денес, 24-ти јуни 2014 година, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески ја отвори четвртата Конференција на главните подофицери од армиите на земјите членки на САД-Јадранската група (А5). На конференцијата, покрај домаќинот главниот главниот подофицер на АРМ, главниот наредник Драган Стојановски, учествуваа главните подофицери од армиите на: Албанија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна…

Тромесечен брифинг за обука во 1.мпбр

Во согласност со План календарот за обука за 2014 година на 23 јуни 2014 година во командата на 1.механизиран пешадиски баталјон во Куманово се одржа Тромесечен брифинг за обука (ТБО) во 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Брифингот претставува планска и редовна активност на која командантот на 1.мпбр, бригаден генерал Павле Арсоски детално се запозна со…

Заедничка обука на старешините и војниците со Територијалните противпожарни единици во Куманово и Прилеп

На ден 19 и 20.06.2014 година во кругот на касарните „Боро Менков“ во Куманово „Мирче Ацев“ во Прилеп се реализира заедничка обука на војниците и старешините од 1.механизиран пешадиски баталјон (1.мпб) и артилерискиот баталјон (артб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, со припадниците на Територијалните противпожарни единици од Куманово и Прилеп. Оваа обука се…

Кондиционен марш во 1.мпбр

Во рамките на оддржување и подобрувањето на физичката подготвеност на припадниците од Командата и штабот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), на ден 18.06.2014 година се реализира кондиционен марш. Реализацијата на маршот во должина од 10 километри беше на правецот с. Винце – с. Пчиња и на него учествуваа сите припадници од Командата и штабот…