Одбранбеното аташе на САД во Република Македонија, во посета на Здружено Оперативната Команда и потчинетите единици

На ден 05.09.2014 година во Здружената Оперативната Команда (ЗОК), прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и воздухопловната бригада (вбр), престојуваше персонал од канцеларијата на одбранбеното аташе на САД во Република Македонија предводено од полковник Томас Батлер. Претходно на ден 03.09.2014 година военото аташе и персоналот од канцеларијата престојуваше во воено медицинскиот центар (ВМЦ) од бригадата за…

Крводарителски акции во касарните во Кичево и Штип по повод 8-ми Септември – Денот на Независноста на Република Македонија

На ден 03.09.2014 година во касарната „Чеде Филипоски-Даме“ во Кичево и на ден 04.09.2014 година во касарната „Јане Сандански“ во Штип се спроведе акција за доброволно дарување на крв по повод 8-ми Септември – Денот на Независноста на Република Македонија. Во оваа прилика припадниците на 4.механизиран пешадиски баталјон и 2.логистички баталјон од Кичево ја покажаа…

Почеток на Методички курс за обука на подофицери

На 3-ти септември 2014 година во Центарот за индивидуална обука кој е во состав на Командата за обука и доктрини започна Методички курс за обука на подофицери. Слушатели на курсот се 27 подофицери од единиците на Армијата на Република Македонија. Целта на Методичкиот курс за подофицери е да обезбеди осовременување на формите, облиците и начините…

НГШ на АРМ оствари средба со штабните офицери кои ќе бидат распоредени во регионалната Команда на ИСАФ-Север

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, денес (2-ри септември 2014 година), оствари средба со штабните офицери од составот на АРМ, кои во наредните шест месеци ќе бидат распоредени во рамките на регионалната команда на ИСАФ-Север, во Мазар Ел Шариф, Авганистан, која е во надлежност на Вооружените сили на СР Германија. Тимот на АРМ…

Предавање на командантот на ЗОК на слушателите на школата за млади лидери во Охрид

На ден 27 Август 2014 година во Охрид, командантот на Здружено Оперативната Команда генерал мајор Методија Величковски оддржа предавање на слушателите на петтата по ред школа за млади лидери, која е проект по иницијатива на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов. На предавањето на тема Воено Лидерство кое се проследи со голем интерес, од…

Почеток на Борбено штабен курс

На 27 Август 2014 година во Центарот за индивидуална обука кој е во состав на Командата за обука и доктрини, започна Борбено штабен курс за подофицери. Курсот ќе го посетуваат 20 подофицери, припадници од единиците на АРМ. Целта на Борбено штабниот курс за подофицери е преку реализацијата на планираната обука слушателите да се обучат и…

Одбележување на денот на 3.мпб

Денес (27.08.2014 година) во касарната „Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово се одржа свеченост по повод одбележувањето на денот на 3. механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). На свеченоста присуствуваа: заменикот на командантот на 1.мпбр полковник Велин Стојановски, претставници од 1.мпбр, локалната самоуправа, МВР, локалните медиуми и други гости. Командантот на…

Пренесување на знаења во обуката на снајперисти

Припадниците на 3. механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада во периодот од 18.08 до 22.08.2014 година реализираа петдневна стручно-специјалистичка обука „Курс за снајперисти“ на гарнизонското стрелиште „Еребино“ во Тетово. Целта на обуката е воено-стручно и методско надградување на знаењата на војниците снајперисти. Одговорен за курсот беше одреден постар водник 1…

Свечено одбележан денот на АРМ во Здружената Оперативна Команда и првопотчинетите единици

На ден 18.08.2014 година со почеток во 10.00 часот во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и гарнизоните каде што се распоредени првопотчинетите единици: Куманово, Петровец, Скопје, Штип, Тетово, Кичево, Прилеп се одржаа воени свечености по повод 18ти Август-Ден на Армијата на Република Македонија. По полагањето цвеќе на бистите на народните херои, чии имиња ги носат касарните,…