Оценување на мирновремена локација во рамките на вежбата „Македонски Блесок-10“

Денес, 08 април 2014 година, на Армискиот Полигон Криволак, започна НАТО оценувањето – Ниво 2 на Средната пешадиска баталјонска група (СПБГ) и Леснaта маневарска болница – Ниво 2 (ЛМБ) во рамките на вежбата „Македонски блесок-10“. Активноста започна со оценување во мирновременски услови во гарнизоните: Скопје, Петровец, Прилеп, Штип и Куманово која се реализираше во текот…

Со свечено отворање започна вежбата „Македонски Блесок-10“

Денес, 7 април 2014 година, во Центарот за поддршка на обуката (ЦПО) „Пепелиште“ започна теренската вежба „Македонски Блесок-10“. На чинот на свеченото отварање присуствуваа Заменикот на командантот на Здружената Оперативна Команда бригаден генерал Мухамет Рацај и командантот на 1.механизирана пешадиска бригада, бригаден генерал Павле Арсоски. На отварањето обраќајќи се пред учесниците на вежбата бригадниот генерал…

„Леопардите“ продолжуваат со обуката и вежбите

Персоналот од 4.механизиран пешадиски баталјон (4.мпб) – Кичево од 1.механизирана пешадиска бригада ги реализираше планираните вежбовни активности и гаѓања со оклопен транспортер „Хермелин“ на АП Криволак, со декларираната чета за Заштита на сили од составот на борбената група на Европската Унија (ЕУБГ 2014-2). На стационарното логорување, обуката се реализираше на неколку различни локации, а на…

Студентите од Факултетот за безбедност- Скопје во посета на полкот за специјални операции

Денес 04.04.2014 година студентите од Факултетот за безбедност во Скопје при Универзитетот „Св. Климент Охридски“ од Битола беа во посета на полкот за специјални операции. Педесетина редовни и вонредни студенти кои го следат предметот Безбедносни стратегии и менаџмент и Современи безбедносни системи со интерес го следеа брифингот за единицата каде беа презентирани мисијата на единицата,…

Тромесечен брифинг за обука и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ

На ден 03.04.2014 година во касарната „Алексо Демниевски-Бауман“ во Велес пред командантот на Команда за обука и доктрини полковник Љупчо Костовски, во присуство на целокупниот штаб од командата, командантите на потчинетите единици и началникот на Центарот за странски јазици (ЦСЈ) се одржа Тромесечен брифинг за обуката (ТБО) и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на…

Брифинг за представниците на медиумите по повод вежбата „Македонски блесок 10“

Денес, 3-ти април (четврток) во Генералштабот на АРМ се одржа брифинг за претставниците на медиумите по повод одржувањето на теренската вежба „Македонски Блесок-10“ која ќе се изведува на Армискиот полигон „Криволак“ и Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“ во периодот од 05 до 12.04.2014 година. На брифингот присуствуваа: командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК) на АРМ…

Средба на командантот на 1.мпбр со градоначалникот на општина Петровец

Денес, 02.04.2014 година (среда) во рамките на соработката помеѓу Армијата на Република Македонија и цивилните структури во зоната на одговорност, се реализираше средба помеѓу командантот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), бригаден генерал Павле Арсоски и градоначалникот на Општина Петровец, господинот Борче Митевски. Посетата беше во согласност со планот за цивилно воена соработка со локалните…

Обука со хеликоптери

На ден 01.04.2014 година со персоналот од извидувачката чета од составот на Средната пешадиска баталјонска група (СПБГ) во касарната „Чеде Филиповски Даме“ во Кичево се организира и изведе обука со хеликоптер Ми 8/17. Тежиште на обуката беше дадено на процедурите за влез и излез од воздухоплов (хеликоптер) под борбена опрема во различни услови, одбележување и…

Свеченост по повод заминување во пензија на персонал од Здружената оперативна команда

Денес, 01.04.2014 година во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) со постројување на персоналот од командата и пригодна свеченост се одбележа завршувањето на воената кариера и заминување во пензија на полковникот Миле Давчевски и капетан Стојчо Веселинов. Од страна на командантот на ЗОК генерал мајор Методија Величковски беше истакнато дека секој поединец во текот на својата воена…