Припадниците на АРМ покажуваат огромна хуманост и професионалност во извршување на задачите во Обреновац

Продолжува ангажирањето на припадниците на АРМ кои се распоредени за давање помош во поплавените подрачја во Обреновац и неговата околина. Изминативе два дена нивна основна задача е испумпување на водата во пониските точки на Обреновац и создавање на услови за започнување со отстранувањето на последиците и штетата која во големи размери му е нанесена на…

Учество на Главниот подофицер на АРМ на Конференција на главните подофицери на Армиите од Европа во Тбилиси, Грузија

Во периодот од 19 до 22 Мај 2014 година, Главниот подофицер на АРМ Драган Стојановски присуствуваше на Конференцијата на главни подофицери од Армиите во Европа, која под покровителство на Командата на Копнентите сили на САД во Европа се одржа во Тбилиси, Грузија. Темата на годинешната конференција на главни подофицери од Армиите во Европа беше “Улога…

Успешен настап на Воениот оркестар на АРМ во Македонски Брод

Синоќа, 21-ви мај 2014 година, Воениот оркестар на АРМ за прв пат со свој настап се претстави пред граѓаните на Македонски Брод. На концертот кој се одржа во салата на ОУ „Св. Климент Охридски“ во Македонски Брод над 300 граѓани на Македонски Брод вистински уживаа во вештините во работа со оружје на припадниците на баталјонот…

Вежба на инженерискиот баталјон со боеви минско експлозивни средства: „Уривање на елементи и материјали“

Во период од 19.05 до 21.05.2014 година на армискиот полигон (АП) „Криволак“ со припадниците од инженерискиот баталјон (инжб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада се реализира вежба со боеви минско експлозивни средства (МЕС) „Уривање на елементи и материјали“. Стационарното логорување, (инжб)  го реализираше во летниот логор „Стрела-1“ на АП Криволак, при што се реализирани следните…

Заврши обуката на војниците на доброволно служење на воениот рок

Дваесет и втората генерација на војници на доброволно служење на воениот рок во Центарот за индивидуална обука (ЦИО) ја заврши обуката. 204 војници меѓу кои 14 припаднички од понежниот пол, изминатите три месеци ги постигнаа очекуваните резултати. Покрај реализацијата на основната воена обука војниците беа вклучени во стражарско обезбедување на воените објекти во сите гарнизони…

Учество на НГШ на АРМ на Kонференцијата на Воениот комитет на НАТО во Брисел

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески денес (21-ви мај) учествува на Конференцијата на Воениот комитет (ВК) на НАТО во формат на началници на генералштабови, која се одржува во командата на НАТО во Брисел. На средбата на армиските лидери на земјите членки на НАТО и ПзМ, ќе се разгледуваат прашањата за состојбата во Авганистан…

„Отворен ден“ во касарната во Кичево за учениците од средните и основните училишта

На ден 21 мај 2014 година во касарната „Чеде Филиповски Даме“ во Кичево се организира и реализира „Отворен ден“ за учениците од средните и основните училишта од Кичево, по повод одржување на традициите и одбележувањето на „Денот на поранешната 2 механизирана пешадиска бригада“. На отворениот ден, кустоcот од Музејот на Западна Македонија одржа историски час…

Доделување на НАТО медал на припадниците на македонскиот контингент во мисијата ИСАФ

Медалите беа врачени од страна на началникот на штаб на мисијата ИСАФ генерал потполковник Кенан Хуснуоглу, додека генерал мајор Рејнхард Волски во обраќањето пред присутните го истакна придонесот кој го дава македонскиот контингент за безбедноста на базата искажувајќи пофални зборови за совесното извршување на сите поставени задачи. Медалот на НАТО за служба во мисијата ИСАФ…

Продолжува ангажирањето на припадниците на АРМ во поплавеното подрачје на Обреновац

Припадниците на АРМ кои се ангажирани за давање помош во поплавените подрачја во Република Србија, во текот на вчерашниот ден со моторните возила кои ги поседуваат, извршија евакуација на повеќе од 350 лица од подрачјето на градот Обреновац и околните населени места. Денес, персоналот на АРМ кој е распореден во Обреновац ќе биде ангажиран на…