Голема посетеност на концертот на Воениот оркестар во Делчево

Синоќа, 29-ти мај 2014 година, Воениот оркестар на АРМ за прв пат со свој настап се претстави пред граѓаните на Делчево. На концертот кој се одржа во исполнетата сала на Домот на културата во Делчево граѓаните на овој град, вистински уживаа во едночасовниот концерт на Воениот оркестар. Припадниците на баталјонот за почести, вештините во работа…

Одбележување на тринаесет години од трагичното загинување на припадник на баталјонот за врски

По повод одбележувањето на тринаесет години од трагичното загинување на припадникот на баталјонот за врски капетан Зоран Бубевски на ден 28.05.2014 година во касарната Илинден пред спомен собата на командата на баталјонот за врски се положи свежо цвеќе и изрази сочувство на семејството на загинатиот. На поменот присуствуваа семејството, пријатели на трагично загинатиот капетан Зоран…

Модернизација на хеликоптер Ми-8 MT

Во изминатиот период тим од компанијата „Елбит“ од Израел работеше на проект на модернизација на хеликоптер Ми-8MT од воздухопловната бригада (вбр). Проектот опфаќа модернизација на колективните палки на хеликоптерот, модернизација на GPS и транспондер, модификација на кабината на хеликоптерот, инсталација на електрични и механички инсталации со цел вградување на современа опрема за ноќно летање ANVIS-HUD…

Воена делегација на Вооружените сили на Литванија во посета на полкот за специјални операции

Денес 28.05.2014 година делегација на Вооружените сили на Литванија придружувана од Државниот секретар во МО Сашо Стефаноски, беше во посета на полкот за специјални операции(пСО). Делегацијата нa Вооружените сили на Литванија предводена од Маријус Величка Заменик министер за национална одбрана, беше дочекана од страна на командантот на пСО, бригадниот генерал Васко Ѓурчиновски. По средбата, беше…

Кондиционен рекреативен марш на старешините и цивилните лица од Центарот за поддршка на обуката

Старешините и цивилните лица од командата на Центарот за поддршка на обуката (ЦПО) која воедно е и команда на гарнизонот Криволак, реализираа кондиционен рекреативен марш. На маршот долг околу 7 км заедно учествуваа старешините и цивилните лица од командата на ЦПО и полициските службеници од полициските станици со општа надлежност од Неготино и Кавадарци, како…

Искажана благодарност и признание на припадниците на АРМ од страна на ГШ на Војската на Србија, за ангажирањето во Обреновац

На 23-ти мај 2014 година (петок) дел од припадниците на АРМ ангажирани за давање помош во Република Србија за време на вонредната состојба заради поплавите, беа испратени од Обреновац. Во името на началникот на Генералштабот (ГШ) на Војската на Србија, на припадниците на АРМ им се обрати началникот на Управата за човечки ресурси на ГШ…

Успешно завршено учеството на мултилателарната вежба „Платинест Орел 14-2“ во Романија на припадниците од контингентот за следната ротација во мисијата ИСАФ

На ден 24.05.2014 година, пристигнаа припадниците на АРМ од контингентот кој се подготвува за следната ротација за мисијата „ИСАФ“ кои од 13-23.05.2014 година учествуваа на мултинационалната вежба „Платинест Орел 14-2“ во Романија. Вежбата „Платинест Орел 14-2 “ се изведува секоја година во армискиот полигон „Бабадаг“ кој е најголем и најмодерен во Романија, со цел подготовка…

Учество на припадници на Армијата на Република Македонија на осмиот меѓународен турнир во стрелаштво „Гран При Скопје – 2014“

На ден 25.05.2014 година на стрелиштето „Камник“ во Скопје припадниците на АРМ учествуваа на осмиот меѓународен турнир во стрелаштво „Гран При Скопје- 2014“ на кој забележаа забележителни резултати. Турнирот е меѓу наголемите и најатрактивните од овој вид во Европа и се организира секоја година од страна на македонската спортска стрелачка федерација и на него традиционално…

Заврши Примарниот курс за лидери

Во Центарот за индивидуална обука (ЦИО) 49 слушатели професионални војници од единиците на Армијата на Република Македонија го завршија Примарниот курс за лидери. Со завршетокот на курсот единиците на АРМ добија професионални војници оспособени за работа на должностите во единиците како лидери на тимови – десетари. Низ текот на тринеделната обука од страна на инструкторите…