Посета на тим на европската команда на Вооружените Сили на САД на дел од првопотчинетите единици од Здружената Оперативна Команда

Во периодот од 28 до 31. октомври 2014 година тим од европската команда на вооружените сили на САД (USEUCOM) реализираше посета на дел од првопотчинетите единици од Здружената оперативна команда (ЗОК). На 28-ми октомври тимот престојуваше во инженерискиот баталјон (инжб) и четата за АБХО од составот на 1. механизирана пешадиска бригада при што им се…

Посета на Команда за обука и доктрини од страна на командантот на Команда за обука и доктрини на косовските безбедносни сили на Р. Косово

На 29 и 30 октомври, Командата за обука и доктрини (КОД) ја посети висока воена делегација од косовските безбедносни сили на Република Косово, предводена од командантот на Команда за обука и доктрини, бригаден генерал Енвер Цикаќи. Посетата се одвива во рамките на планот за билатерална соработка на Армијата на Република Македонија со Република Косово. Согласно…

АРМ прими донација од Република Турција вредна 2 милиони долари

Од осамостојувањето на Република Македонија, Турција беше првата земја која подаде пријателска рака, земја која изрази подготвеност за соработка и помош во сите сфери, а особено во областа на одбраната. Отвореноста и блиската соработка се најзначајната алка во градењето на стратешките односи помеѓу двете земји. Тоа го истакна министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран…

Пристигна нова генерација војници на доброволно служење на воениот рок

На 27 Октомври во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“, Велес во Центарот за индивидуална обука пристигнаа 230 лица, кои идните три месеци ќе бидат составен дел од Армијата на Република Македонија. Меѓу нив има 14 припаднички од женскиот пол кои имаат желба да бидат војници. Ова е дваесет и четврта генерација војници кои доброволно ќе…

Ситуационо-тактички вежби во 3.мпб

Во период од 20.10 до 22.10.2014 година, на полигоните за обука во гарнизон Тетово, со припадниците од 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, беа реализирани ситуационо-тактички вежби (СТВ). Припадниците на 3.мпб во реонот на с. Копанце и с. Раотинце, со веќе подготвени сценарија се извежбуваа за: дејство на извидувачка патрола,…

Интензивна меѓуармиска соработка во воздухопловната бригада

Во текот на изминатата недела во воздухопловната бригада (вбр) се одвиваше интензивна меѓуармиска активност преку остварени посети од официјални претставници на странски армии и организации со кои вбр остварува соработка. На ден 13.10.2014 година во посета на воздухопловната бригада престојуваше одбранбеното аташе на Република Хрватска во Република Македонија полковник Ивица Матешиќ. Посетата беше со цел…

Одбележан денот на баталјонот за врски

На ден 21.10.2014 година (вторник) во касарната „Илинден“ во Скопје се одржа свеченост по повод „21-ви октомври“ Ден на баталјонот за врски. На свеченоста присуствуваа: претставници од Генералштабот на Армијата на Република Македонија (ГШ на АРМ), Здружената Оперативна Команда (ЗОК), поранешни команданти на полкот за врски, локалната самоуправа и други гости. Командантот на баталјонот за…

Примопредавање на должност командант на сквадронот за транспортни хеликоптери

Во касарната „Н. Х. Страшо Пинџур“ во Петровец на ден 20.октомври се одржа свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на сквадронот на транспортни хеликоптери (стх) од воздухопловната бригада (вбр). На свеченоста покрај командантот на вбр полковник Кире Колевски присуствуваа и командантите на потчинетите единици и началниците на секции во вбр. Командантот на вбр во…