Воениот оркестар за првпат настапи пред граѓаните на Гевгелија

Синоќа, 24-ти септември 2014 година, Воениот оркестар на АРМ за прв пат со свој настап се претстави пред граѓаните на Гевгелија. На концертот кој се одржа на градскиот плоштад во Гевгелија, присуствуваа околу шестотини граѓани кои вистински уживаа во едночасовниот концерт на Воениот оркестар, кој настапи со изведба на филмска музика. Граѓаните на Гевгелија, беа…

Вежба на командно место во Здружената Оперативна Команда

Во период од 24 до 25.09.2014 година во просториите на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се реализира обука и извежбување на припадниците од ЗОК во работа на командно место. Активноста „Вежба на командно место“ (ВКМ) се реализира согласно Упатството за вежби на АРМ, со цел извежбување на потребните процедури на штабот во процесот на донесување на…

Посета на асоцијацијата на одбранбени аташеа акредитирани во Република Македонија на 1.мпбр

Резидентните и нерезидентните одбранбени аташеа акредитирани во Република Македонија од вкупно 11 земји, врз основа на Програмата за соработка на Министерството за одбрана со асоцијацијата на одбранбени аташеа во Република Македонија, на ден 24.09.2014 година престојуваа во 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). На одбранбените аташеа им беше посакано добредојде од страна на командантот на 1.мпбр бригаден…

Главниот подофицер на Националната гарда на Вермонт главен наредник Тоби Квик во посета на Командата за обука и доктрини

На ден 23.09.2014 година Командата за обука и доктрини (КОД) ја посети Главниот подофицер на Националната гарда (НГ) на Вермонт главен наредник Тоби Квик придружуван од Главниот подофицер на АРМ главен наредник Драган Стојановски и главните подофицери од првопотчинетите единици на ГШ на АРМ. Делегацијата ја пречека главниот подофицер на КОД главен наредник Љупчо Стојков…

Инспекција во 1.мпбр на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“

На ден 23-ти септември во 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) престојуваше четиричлен инспекциски тим од Вооружените Сили на Кралството Норвешка придружуван од екипа од одделението за верификација и контрола на вооружувањето при Министерство за Одбрана на Република Македонијаа во врска со инспекција на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“. Инспекцискиот тим изв обрши иколка…

Средба на НГШ на АРМ со нерезидентното одбранбено аташе на Република Албанија во Република Македонија

Денес, 23-ти септември 2014 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески оствари средба со полковник Фиќири Хоџа, Одбранбено аташе на Република Албанија во Република Македонија. Република Албанија за прв пат назначува нерезидентно одбранбено аташе во Република Македонија, а полковникот Хоџа должноста ќе ја извршува во од Тирана, Република Албанија. На средбата, генералот Котески…

Посета на командантот на НГ на Вермонт – потврда за одличната соработка помеѓу АРМ и Вооружените сили на САД

Во рамките на тридневната официјална посета на АРМ, висока воена делегација на националната гарда (НГ) на сојузната држава на САД Вермонт, предводена од командантот на НГ на Вермонт, генерал-мајор Стивен Креј, денес беше пречекана во Генералштабот (ГШ) на АРМ, од страна на началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Горанчо Котески. За време на престојот во…

Артилериски боеви гаѓања на полигонот Криволак

Во период од 16. до 19. септември 2014 година на регионалниот тренинг центар (РТЦ) Криволак се реализира стационарно логорување со извршување на програмски водни артилериски боеви гаѓања (АБГ) на единиците од артилерискиот баталјон од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). На ден 17.09.2014 година (среда) беа реализирани АБГ со хаубици 105 мм, а на…

Вежби со боеви МЕС во инженерискиот баталјон

На ден 17 и 18.09.2014 година на полигонот „Стенковец“ припадниците од инженерискиот баталјон (инжб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада ги реализираа планираните вежби со боеви минско-експлозивни средства (МЕС). Целта на вежбите претставува извежбување на персоналот во познавањето, својствата и ракувањето со експлозив, начинот на изработка на бавногорлива запалка, палење на е/п со бавногорлива…