НГШ на АРМ му додели средна плакета на АРМ по повод испраќањето на шефот на Канцеларијата на НАТО во Скопје

Денес, 24-ти јуни 2014 година, во ГШ на АРМ се одржа пригодна свеченост по повод испраќањето на шефот на Канцеларијата на НАТО во Скопје, полковник Александар Александров. На свеченоста присуствуваше началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, Заменикот на НГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини, новиот шеф на Канцеларијата на НАТО морнарички капетан Румен…

НГШ на АРМ ја отвори четвртата Конференција на главните подофицери од армиите на САД – Јадранската група

Денес, 24-ти јуни 2014 година, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески ја отвори четвртата Конференција на главните подофицери од армиите на земјите членки на САД-Јадранската група (А5). На конференцијата, покрај домаќинот главниот главниот подофицер на АРМ, главниот наредник Драган Стојановски, учествуваа главните подофицери од армиите на: Албанија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна…

Тромесечен брифинг за обука во 1.мпбр

Во согласност со План календарот за обука за 2014 година на 23 јуни 2014 година во командата на 1.механизиран пешадиски баталјон во Куманово се одржа Тромесечен брифинг за обука (ТБО) во 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Брифингот претставува планска и редовна активност на која командантот на 1.мпбр, бригаден генерал Павле Арсоски детално се запозна со…

Заедничка обука на старешините и војниците со Територијалните противпожарни единици во Куманово и Прилеп

На ден 19 и 20.06.2014 година во кругот на касарните „Боро Менков“ во Куманово „Мирче Ацев“ во Прилеп се реализира заедничка обука на војниците и старешините од 1.механизиран пешадиски баталјон (1.мпб) и артилерискиот баталјон (артб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, со припадниците на Територијалните противпожарни единици од Куманово и Прилеп. Оваа обука се…

Кондиционен марш во 1.мпбр

Во рамките на оддржување и подобрувањето на физичката подготвеност на припадниците од Командата и штабот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), на ден 18.06.2014 година се реализира кондиционен марш. Реализацијата на маршот во должина од 10 километри беше на правецот с. Винце – с. Пчиња и на него учествуваа сите припадници од Командата и штабот…

Стручно специјалистичка обука „Исхрана во природа“

Во периодот од 09.06 до 20.06.2014 година со оклопно извидувачките водови од 3. и 4. механизиран пешадиски баталјон, од 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) се реализира стручно специјалистичка обука „Исхрана во природа“. Обуката се реализираше во реонот на Маврови Анови и селото Цер. Целта на обуката е персоналот да се стекне со потребните техники и вештини,…

Учество на началникот на ГШ на АРМ на конференцијата на стратегиски воени партнери

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, денес учествува на конференцијата на стратегиски воени партнери (Strategic Military Partner Conference) која се одржува во Софија, Република Бугарија. На конференцијата учествуваат 65 учесници, началници на генералштабовите од армиите на земјите членки на НАТО, ПзМ, Медитеранскиот дијалог, Истанбулската иницијатива за соработка, глобалните партнери, како и високи претставници…

Заврши ренџерскиот курс

Денес 17.06.2014 година во касарната „Илинден“- Скопје официјално заврши ренџерскиот курс. Од денес Ренџерскиот баталјон е побогат со припадниците кои со успех го завршија ренџерскиот курс. Самиот курс траеше шест месеци и опфати неколку фази. За време на курсот се изведуваа различни видови обука во сите временски и метео услови, се реализираше теоретска и практична…

Тромесечен брифинг за обука и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ

На ден 13.06.2014 година во просториите на Центарот за странски јазици (ЦСЈ), во касарната „Илинден“ во Скопје се одржа Тромесечен брифинг за обуката (ТБО) и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на Командата за обука и доктрини (КОД) во изградбата на борбената готовност на АРМ, за второто тромесечје на 2014 година. Пред командантот на Команда…