Заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок

Денес во касарната „Алексо Демниевски – Бауман” – Велес се реализира воена свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок од генерацијата „Јуни“ 2014 година. Заклетва дадоа 145 војници меѓу кои 11 припаднички од понежниот пол. Ова е дваесет и трета генерација војници кои доброволно го служат воениот рок. На…

Започнаа спортските натпревари во 1.мпбр за учество на понатамошните натпревари по повод Денот на АРМ

Во рамките на организацијата на спортски натпревари за избор на спортски екипи и поединци, по повод Денот на АРМ, на ден 04.07.2014 година во касарната „Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово беа организирани натпревари во мал фудбал, одбојка, кошарка, шах и пинг-понг. Спортските игри ги отвори Командантот на прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) бригаден генерал Павле Арсоски,…

Свечено испраќање на седумнаесетата ротација на АРМ во мировната мисија ИСАФ во Авганистан

Денес, 3-ти јули (четврток) 2014 година, во касарната ,,Боро Менков“ во Куманово, се одржа свеченост по повод испраќањето на контингентот на АРМ од составот на Првата механизирана пешадиска бригада, (1.мпбр) кој учествува во мировната мисија ИСАФ во Авганистан. На свеченоста по повод испраќањето на контингентот на АРМ за мисијата ИСАФ ќе присуствуваа: Министерот за одбрана…

Припадниците на полкот за специјални операции на мултинационалната вежба „Платинест волк 2014“

Во периодот од 30.06.2014 до 10.07.2014 година припадници од Ренџерскиот баталјон од составот на полкот за Специјални Операции учествуваат во мултинационалната вежба „Платинест волк 2014“ која се реализира во Република Србија. На вежбата покрај припадниците на АРМ учествуваат и припадници од вооружените сили на Србија, Бугарија, Романија, Азербејџан, Хрватска и Соединетите Американски Држави. Цел на…

Заврши Напредниот курс за подофицери

На 26 Јуни во Центарот за индивидуална обука (ЦИО) 26 слушатели подофицери од единиците на Армијата на Република Македонија го завршија Напредниот курс за подофицери. Напредниот курс за подофицери произведува квалификувани командири на 1-ви одделенија и командири на 3-ти водови, подофицери оспособени да ги преземат сите одговорности поврзани со оваа должност. Со завршувањето на овој…

Реализирани гаѓања на АП Криволак

Во периодот од 23-27.06.2014 година на Армискиот Полигон „Криволак“ припадниците на Ренџерскиот баталјон од составот на полкот за Специјални Операции реализираат гаѓања со вооружувањето кое се наоѓа во единицата. Гаѓањата се уште една можност за тренинг и работа со опремата која се должи во единицата, со цел успешно реализирање на огнени задачи, но воедно и…

Посета на началникот на ГШ на ВС на Унгарија генерал Тибор Бенко

Од денес во дводневна официјална посета на Република Македонија и АРМ претстојува делегација на Вооружените сили (ВС) на Унгарија, предводена од началникот на ГШ на ВС на Унгарија, генерал Тибор Бенко. Делегацијата во ГШ на АРМ беше пречекана со високи воени почести, каде домаќин му е началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески. Генералот…

Настап на воените оркестри на АРМ и ВС на Република Турција на задоволство на граѓаните на Скопје

Вчера, на плоштадот „Филип Втори“ во Скопје, воениот оркестар на АРМ и воен оркестар „Мехтеран“ на Вооружените сили на Република Турција преку заедничкиот настап пред македонската публика, покажаа дека односите и соработката помеѓу Република Македонија и Република Турција, на сите полиња, се на највисоко ниво. На концертот, присуствуваа: претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, министерот…

Висока обученост на персоналот од воздухопловната бригада за борбени активности над и на водени површини

Припадниците на воздухопловната бригада (вбр) во период од 23- 27.06.2014 година реализираат обука во летни услови во Центарот за обука на вода во Охрид. Обуката се реализираат според годишниот план за обука на единицата. Основната цел на обуката е оспособување на припадниците на вбр за совладување на водени препреки и изведување на борбени дејства во…