Спортски натпревари по повод ден на Здружената Оперативна Команда

Денес, 10-ти октомври 2014 година во касарната „Боро Менков“ во Куманово се реализираа спортски натпревари како една од активностите кои се предвидени согласно програмата за одбележување на Денот на Здружената оперативна Команда (ЗОК) кој со воена свеченост ќе се одбележи на ден 17.10.2014 година. Спортските натпревари во дисциплините: мал фудбал, шах и пинг понг ги…

Тимски вежби „Ренџерска чета во изведување на директни акции“

Во изминатите два дена припадниците на ренџерскиот баталјон од составот на полкот за специјални операции на полигонот за обука во реонот на Чојлија реализираа тимски вежби „Ренџерска чета во изведување на директни акции„ и „Откривање и уништување на ДТГ“. Цел на вежбите беше, делови од единицата да се обучат до степен „подготвен“ за изведување на…

Успешен настап на Воениот оркестар на АРМ и на припадниците на баталјонот за почести во Крива Паланка

Вчера, 8-ми октомври 2014 година, Воениот оркестар на АРМ за прв пат со свој настап се претстави пред граѓаните на Крива Паланка. На концертот кој се одржа во исполнетата сала во Домот на културата во Крива Паланка, граѓаните на овој град имаа можност вистински да уживаат во едночасовниот концерт на Воениот оркестар, кој настапи со…

Кондиционо рекреативен марш на старешините и цивилните лица од командата на Команда за обука и доктрини

Старешините и цивилните лица од командата на Команда за обука и доктрини (КОД) и Центарот за изработка на доктрини, правила, упатства и научени лекции реализираа кондиционен рекреативен марш. Маршот е планска активност согласно Годишниот план и календарот за обука на КОД за 2014 година. Целта на кондиционо – рекреативниот марш е одржување на физичката подготвеност…

Ориентациски NATO COIN курс за припадниците на АРМ

Во период од 07-ми до 10-ти октомври 2014 година во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје, во организација на ГШ на АРМ и Центарот за обука за мировни операции (ЦОМО) од Сараево, Босна и Херцеговина се одржува „Ориентациски NATO COIN курс“. На отворањето полковникот Зоран Додевски ја искажа важноста за одржувањето на овој вид на курсеви…

Обука на тимови на предни набљудувачи и специјалисти за огнена поддршка

Во периодот од 01-03 октомври 2014 година, во артилерискиот баталјон (артб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) се реализираше стручно специјалистичка обука на тимови на предни набљудувачи и специјалисти за огнена поддршка. Како предавачи на обуката беа ангажирани старешини од артб кои своите знаења и вештини од оваа област ги пренесоа на тимовите…

Засилен Тенковски вод во напад

Денес (02.10.2014 година) Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески присуствуваше на тактичка вежба со боево гаѓање на тема: „Засилен тенковски вод во напад“ која се одржа на Армискиот полигон (АП) Криволак. Тактичката вежба ја реализираа припадниците на оклопниот баталјон (окб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (мпбр), а покрај НГШ на АРМ…

Клучниот персонал од Здружената Оперативна Команда во посета на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип

Денес, 30.09.2014 година, согласно Годишниот План за работа на Здружената Оперативна Команда (ЗОК), клучниот персонал од командата и првопотчинетите единици реализираа посета на Универзитетот „Гоце Делчев“ (УГД) во Штип. Согласно програмата во текот на посетата се реализираа следните активности: состанок со раководството на универзитетот, запознавање на универзитетот и неговата структура и улога во образовниот систем…

Размена на искуства помеѓу припадници од единиците на Здружената Оперативна Команда и македонската спортска стрелачка федерација

Армијата на Република Македонија и македонската спортска стрелачка федерација (МССФ) ја продлабочија меѓусебната одлична соработка со размена на искуства во областа на стрелачките вештини. Припадници од единиците на Здружената Оперативна Команда и претставници од МССФ во касарната „Илинден“ во Скопје и стрелиштето „Петровец“, во периодот од 22. до 26. септември 2014 година разменуваа искуства во…