Во Центарот за одгледување и дресура на кучиња завршија курсeвите за обука на службени кучиња

Во Центарот за одгледување и дресура на кучиња (ЦОДК) во периодот од 06-17 Октомври истовремено се реализираа: Курс за обука за водачи на службени кучиња на службени лица од Министерството за внатрешни работи (МВР) и редресура на службени кучиња од заштитно-патролна категорија и Курс за обука на службени лица од МВР за водачи на службени…

Посета на Команда за обука и доктрини од страна на делегација на канцеларијата на одбранбеното аташе на САД во Република Македонија

На ден 16.10.2014 година Командата за обука и доктрини (КОД) ја посети делегација на новиот персонал од канцеларијата на одбранбеното аташе на САД во Република Македонија. Посетата е со цел запознавање на новоназначениот персонал од канцеларијата на одбранбеното аташе во Република Македонија со структурата на КОД. Делегацијата ја прими командантот на КОД полковник Љупчо Костовски.…

Тим за длабинско надбљудување во бегство и спасување

Во периодот од 14 до 16.10.2014 година на полигонот за обука во поширокиот реон на Чојлија четата за длабинско надбљудување од составот на ренџерскиот баталјон реализираа тимска вежба „Тим за длабинско надбљудување во бегство и спасување“. Оваа вежба претставува дел од обуката која беше планирана во годишниот план за обука и одржување на борбената готовност…

Одбележување на денот на бВНЈ

Денес (15.10.2014 година) во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа свеченост по повод одбележувањето на денот на баталјонот за воздушно набљудување и јавување (бВНЈ) од составот на воздухопловната бригада (вбр). Со одлука на Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, 15-ти октомври е одреден за ден на бВНЈ. За ден…

Проштална средба на НГШ на АРМ со аташето на Република Бугарија

Денес, 14-ти октомври 2014 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески оствари проштална средба со потполковник Милко Чонов, Одбранбено аташе на Република Бугарија во Република Македонија. На средбата генералот Котески му се заблагодари на потполковникот Чонов за неговата работа и стручен ангажман, при што го истакна неговиот придонес во јакнењето на билатералната соработка…

Заврши Методичкиот курс за обука на подофицери

Денес 14 Октомври 2014 година во Центарот за индивидуална обука во состав на Командата за обука и доктрини заврши Методичкиот курс за обука на подофицери. Курсот го завршија 24 подофицери, припадници на единиците на Армијата на Република Македонија. Низ процесот на планираната обука на Методичкиот курс подофицерите стекнаа знаења кои понатаму ќе ги применуваат во…

Крводарителска и хуманитарна акција на припадниците на Здружената оперативна Команда по повод денот на единицата

Припадниците на Здружената оперативна Команда (ЗОК) во пресрет на одбележувањето на денот на единицата спроведоа крводарителска и хуманитарна акција за донирање на облека и обувки. Согласно програмата за одбележување на денот на ЗОК, денес 13.10.2014 година на организацијата на Црвен Крст во Kуманово и се предадени десетина пакети со облека и обувки наменети за ранливите…

Поддршка на активностите за одбележување на 11.Октомври – Ден на Народното востание

Припадниците на АРМ од Здружената Оперативна Команда и прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) во гарнизоните во зоната на одговорност, активно се вклучија во одбележувањето на 11.Октомври – Ден на Народното востание. Во Прилеп, на Средбата на генерации во организација на Сојузот на борци од општина Прилеп, која се одржа на ден 07.10.2014 година, присуствуваа Заменик…

„Отворен ден со Армијата на Република Македонија“ во Демир Хисар

„Отворен ден со АРМ“ за учениците од средните и основните училишта како и за останатите цивилни структури од општина Демир Хисар, од страна на 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) на ден 10-ти октомври 2014 година, се организираше тактичко – технички збор (ТТ-збор) на вооружување и опрема. На ден…