Питомец Бехар Мамути најдобар млад спортист за град Скопје за 2014 година

Денес 23 Декември 2014 година на церемонијата за прогласување на најдобри спортисти за 2014 година на град Скопје за најдобар млад спортист за 2014 година е прогласен Бехар Мамути, питомец од втора година на Центарот за обука на питомци. Питомецот Мамути е член на армискиот боречки клуб „18-ти Август“ – Скопје каде што активно тренира.…

Пригодна церемонија во Здружената Оперативна Команда по повод упатување на првата ротација на мировници во состав на силите за обезбедување на командата во мисијата „Одлучна поддршка“

Денес 19 декември во Куманово, командантот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и клучниот персонал остварија средба со припадниците на АРМ кои ќе бидат во состав на силите за обезбедување на командата на мисијата за обука и менторирање: „Одлучна Поддршка“. Покрај командантот на ЗОК генерал мајор Методија Величковски на средбата учествуваа и командантот на прва механизирана…

Воено-медицинскиот центар го прослави Денот на единицата

Денес 19 декември, во бригадата за логистичка поддршка (брЛП) свечено се одбележа 21-ви декември, ден на Воено-медицинскиот центар (ВМЦ). На свеченоста присуствуваа: претставници од Генералштабот на Армијата на Република Македонија (ГШ на АРМ), Здружената Оперативна Команда (ЗОК), командантот на Команда за обука и доктрини, команданти на бригади и баталјони од составот на АРМ и други…

Традиционалниот Новогодишен концерт на Воениот оркестар ја воодушеви публиката во исполнетата сала во Домот на АРМ

Синоќа, 17-ти декември 2014 година, Воениот оркестар на АРМ во Домот на АРМ во Скопје го изведе традиционалниот Новогодишен концерт. На концертот присуствуваа: Министерот за одбрана Зоран Јолевски, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, генералите на АРМ, клучниот персонал во Министерството за одбрана и ГШ на АРМ, припадници од сите команди и единици…

Тромесечен брифинг за обука и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ

На ден 16.12.2014 година во касарната „Алексо Демниевски-Бауман “ во Велес пред командантот на Команда за обука и доктрини (КОД) полковник Љупчо Костовски, во присуство на целокупниот штаб од командата, командантите на потчинетите единици и началникот на Центарот за странски јазици презентираа за состојбите во единиците, степенот на борбената готовност, состојбата со персонал, одржувањето на…

Средба на НГШ на АРМ со Одбранбено аташе на Република Романија во Република Македонија

Денес, 16-ти декември 2014 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески оствари средба со полковник Сорин Раду, Одбранбено аташе на Република Романија во Република Македонија. Должноста одбранбено аташе во Република Македонија, полковник Сорин Раду ја извршува од Софија, Република Бугарија. На средбата, генералот Котески ја истакна добрата билатерална соработка помеѓу АРМ и Вооружените…

Годишна анализа на борбената готовност во Здружената Оперативна Команда

Денес (04.12.2014 година) во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) командантите на првопотчинетите единици (ппе) на ЗОК брифираа за степенот на борбената готовност (б/г) на единиците во 2014 година. Командантите на единиците пред командантот на ЗОК генерал мајор Методија Величковски, заменик на командантот бригаден генерал Мухамет Рацај и началниците на секциите од штабот брифираа за планираните и…

Пофалници и монети за припадници од прва механизирана пешадиска бригада кои остварија најдобри резултати на проверката на физичката подготвеност

Денес 12.12.2014 година од страна на командантот на прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) бригаден генерал Павле Арсоски на најдобрите 6 припадници од единицата, со постигнати 100 поени и повеќе, во сите дисциплини на проверката на физичката подготвеност, им додели пофалница и монета за најдобрите (coin of excellence) за остварените врвни резултати на проверката. Пред стројот…

Завршеток на обуката – борба во населено место

Денес 12.12.2014 година припадниците на полкот за специјални операции со успех ја завршија обуката за борба во населено место. Обуката се реализираше во периодот од 17.11 до 12.12.2014 година на полигоните за обука во касарната „Илинден“ и стрелиштето „Стенковец“. Целта на обуката беше размена на искуства со инструкторскиот тим од Република Турција како и унапредување…