Школско гаѓање со тенк Т-72

На ден 09.04.2014 година на стрелиштето Петровец се изврши школско гаѓање со вооружување на Оклопно Механизираните Единици (вОМЕ) на тенк Т-72 со припадниците на оклопниот баталјон (окб) од составот на првата механизарана пешадиска бригада (1.мпбр). На гаѓањето присуствуваа Командантот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) генерал мајор Методија Величковски и Заменикот на Командантот на 1.мпбр полковник…

Продолжи оценувањето на СПБГ и ЛМБ

Денес, 10 април 2014 година (четврток) продолжи оценувањето на декларираната Средната Пешадиска Баталјонска Група (СПБГ) и Лесната Маневарска Болница (ЛМБ) на армискиот полигон (АП) „Криволак“ со што вежбата „Македонски Блесок 10“ влезе во завршна фаза. Денот започна со поставување на набљудувачница, кордон и пребарување на непријателското село и поседнување на борбени позиции за гаѓање на…

Инспекција на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ во Здружената Оперативна Команда и во првопотчинетите команди

На 8-ми и 9-ти април 2014 година во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и во командите на бригадите од составот на ЗОК престојуваше инспекциски тим од Вооружените Сили на Руската Федерација со цел согледување на состојбата по прашањата од специфицираната област согласност со одредбите од „Виенски документ 2011“. Во текот на обиколката на ЗОК и командите…

Вежба „Македонски Блесок-10“ – оценување на СПБГ и ЛМБ

Денес, 09 април 2014 година, во раните утрински часови, декларираната Средна Пешадиска Баталјонска Група (СПБГ) успешно изврши марш од касарната „Боро Менков“ во Куманово до армискиот полигон (АП) „Криволак“ и изведе офанзивни операции во реонот на „Џидимирци“, како една од првите борбени постапки со која започна оценувањето на оваа единица, согласно Концептот за оперативни способности…

Делегација на Националната Гарда на Вермонт во посета на полкот за специјални операции

Денес 09.04.2014 година делегација на Националната Гарда на Вермонт беше во посета на полкот за специјални операции (пСО). Делегацијата на Националната Гарда на Вермонт составена од потполковникот Давид Фостер, главниот наредник Форест Глаџет и главниот наредник Рејмонд Мајерс беше примена од страна на Командантот на пСО бригадниот генерал Васко Ѓурчиновски со кого имаа кратка средба.…

Присуство на началникот на штаб на ЗОК на Денот за високи гости на вежбата „Викинг 14“ во Белград Р.Србија

Денес, 08.04.2014 година во Белград, Р. Србија началникот на штабот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) бригаден генерал Стојан Димчов присуствуваше на денот за високи гости на меѓународната командно штабна вежба „Викинг 14“. во организација на САД и Кралството Шведска, а на која учествува и АРМ. Вежбата „Викинг 14“ која е седма по ред од оваа…

Главниот подофицер на Националната гарда на Вермонт одржа предавање за питомците од IV година

Главниот подофицер од Националната гарда на Вермонт главен наредник Форест Глаџет одржа предавање за питомците од IV година од Центарот за обука на питомци во касарната „Гоце Делчев“ Скопје. Главниот наредник го придружуваа еден офицер и двајца подофицери од Националната гарда како и главниот подофицер на АРМ главен наредник Драган Стојановски. Тема на предавањето беше…

НГШ на АРМ му додели Златна значка на Армијата за партнерство, координација и соработка на Главниот подофицер на НГ на Вермонт

Денес, 8-ми април (вторник), Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески му додели Златна значка на Армијата за партнерство, координација и соработка на Главниот подофицер на Националната гарда (НГ) на Вермонт, главен наредник Форест Глаџет. Одликувањето на Главниот подофицер на НГ на Вермонт, беше доделено во присуство на одбранбеното аташе на САД во Република…

Оценување на мирновремена локација во рамките на вежбата „Македонски Блесок-10“

Денес, 08 април 2014 година, на Армискиот Полигон Криволак, започна НАТО оценувањето – Ниво 2 на Средната пешадиска баталјонска група (СПБГ) и Леснaта маневарска болница – Ниво 2 (ЛМБ) во рамките на вежбата „Македонски блесок-10“. Активноста започна со оценување во мирновременски услови во гарнизоните: Скопје, Петровец, Прилеп, Штип и Куманово која се реализираше во текот…