Официјална годишна средба на командантот на КФОР во генералштабот на Армијата

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, денес во генералштабот оствари состанок со командантот на КФОР генерал-мајор Лоренцо Д’Адарио, кој престојува во редовна годишна посета на генералштабот на Армијата и министерството за одбрана. На состанокот во генералштабот се опфатени темите од безбедносен аспект кои произлегуваат од меѓусебната соработка, како што се безбедносните предизвици во…

Одбележување на Ден на баталјонот за врски

На ден 21.10.2019 година (понеделник), во 11.00 часот во касарната „Илинден“ во Скопје, се одржа воена свеченост по повод „21-ви Октомври“ Денот на Баталјонот за врски. На свеченоста присуствуваа командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), генерал-мајор Павле Арсоски, началник на секцијата Ј-6 во ГШ на Армијата, полковник Душко Несторов, команданти на првопотчинети единици на ЗОК,…

Шестите по ред ренџерски игри најмасовни досега

На традиционалните „Ренџерски игри“ кои се одржуваат по шести пат во организација на ренџерскиот баталјон, оваа година имаа можност да учествуваат и екипи од други единици на Армијата. Во касарната „Илинден“ припадници на Армијата од ренџерскиот баталјон, баталјонот за специјални намени, баталјонот на воена полиција, питомечкиот баталјон и третиот механизиран пешадиски баталјон од првата механизирана…

Успешно завршена вежбата „REGEX 19“

Со доделувањето на сертификати на свеченоста организирана по повод успешната реализација на вежбата „REGEX 19“, се означи завршетокот на досега најголемата реализирана компјутерски асистирана вежба во Република Северна Македонија. На свеченоста директорот на вежбата, полковник Звонко Мајсторски, не криејќи го задоволството од резултатите кои се постигнаа на вежбата, наведе дека и покрај многубројните предизвици, на…

Тридневна посета на 2. механизиран пешадиски баталјон од тим од армијата на Обединетото кралство

Тим од армијата на Обединетото Кралство предводен од потполковник Даглас Рид, од 15 до 17.10.2019 година беше во посета на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Тимот, најпрво беше примен од страна на командантот на бригадата, полковник Бесник Емини. Во командата на 1.мпбр, тимот со краток брифинг беше запознаен со историјата на бригадата нејзината сегашна формација, локацијата…

Експертска посета на припадници од Воздухопловната команда на САД за Европа на воздухопловната бригада

Во период од 15 до 17.10.2019 година припадници од командата и потчинетите единици на воздухопловната бригада (вбр) имаа можност да присуствуваат на предавањата за развој во воздухопловните сили, презентирани од страна на експертски тим на припадници од Воздухопловната Команда на САД за Европа. Тимот од Воздухопловната Команда на САД за Европа беше пречекан од командантот…

Одбележување на Денот на Здружената оперативна команда

Во присуство на највисокото воено раководство, припадниците на Здружената оперативна команда (ЗОК) како најголема команда во Армијата на Република Северна Македонија со воена свеченост во касарната „Боро Менков“ во Куманово, го прославија 17 Октомври, Денот на единицата. Пред ешалоните на припадниците на командата и сите потчинети единици на ЗОК, во својот говор командантот на ЗОК,…

Свечено примопредавање на должност Командант на Командата за обука и доктрини

Денес, во касарната „Алексо Демниевски-Бауман“ во Велес, се реализираше свеченост по повод примопредавање на должност командант на Командата за обука и доктрини (КОД). Должноста од досегашниот командант на КОД, полковник Љубенчо Петровски ја прими бригадниот генерал Методи Хаџи Јанев кој досега беше командант на Полкот за специјални операции. На свеченоста присуствуваа: началникот на ГШ на…

Ден за високи гости на вежбата „REGEX 19“

Во рамките на вежбата „REGEX 19“ во Центарот за симулации во касарната „Алексо Демниевски-Бауман“ во Велес, беше реализиран Ден за високи гости. На свеченоста присуствуваа: министерката за одбрана и заменичка на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Радмила Шекеринска, началникот на Генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, командантот на Здружената оперативна команда, генерал-мајор Павле…