Обука на тема „Борба во урбана средина“ во 3 и 4.механизиран пешадиски баталјон од составот на 1. механизирана пешадиска бригада

Во период од 24.11 до 26.11.2014 година во гарнизонот во Тетово беше реализирана обука на тема “Борба во урбана средина“ со припадници од 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада. Претходно истата обука беше реализирана и со старешини од основните единици на 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб). Обуката започна со општи…

Официјална посета на председавачот на Воениот комитет на ЕУ генерал Патрик де Русиер на АРМ и Република Македонија

Денес, во Генералштабот (ГШ) на АРМ со високи воени почести беше пречекан председавачот на Воениот комитет (ВК) на ЕУ, генерал Патрик де Русиер, на кого домаќин му е началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Горанчо Котески. Генералот Русиер во изјавата за медиумите го истакна активното учество и придонесот на Република Македонија и АРМ во Европската…

Годишна конференција за обука на АРМ

Во текот на денешниот и утрешниот ден во Домот на АРМ во Скопје, во организација на ГШ на АРМ се одржува годишна конференција за обука на АРМ. Конференцијата ја отвори началникот на Ј-7 во ГШ на АРМ, полковник Зоран Додевски, кој го нагласи значењето на конференцијата како единствена можност за координирање на вежбовните активности на…

Посета на ученици од СОУ „Ристе Ристески-Ричко“ на касарната во Прилеп

Во рамките на цивилно воената соработка на ден 14.11.2014 година, касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп ја посетија 50 ученици со нивните професори од трета и четврта година на електро-машинската насока од СОУ „Ристе Ристески-Ричко“ од Прилеп. Во времетраење од два наставни часа учениците имаа можност да разгледаат дел од техниката и опремата со кои располага…

Обука за одржување на возилата „Ивеко 80,17“ и „Ивеко Еурокарго“

Во период од 10-14 октомври во капацитетите на Техничкиот-ремонтниот центар согласно планот за билатерална соработка помеѓу Министерството за одбрана на Република Македонија и Република Италија, се реализираше обука за одржување на возилата „Ивеко 80,17“ и „Ивеко Еурокарго“. Обуката ја посетуваа припадници на АРМ на формациско место –механичари на кои од страна на инструкторите им се…

Одбележување на Денот на инженеријата

На ден 13. ноември (четврток), во касарната „Илинден“ во Скопје, се одржа свеченост по повод денот на инженерискиот баталјон (инжб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и седумдесет години од формирањето на инженериската бригада на ГШ на НОВ. На свеченоста покрај командантот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) генерал мајор Методија Величковски присуствуваа: Директорот…

Одбележување на денот на баталјонот за Почести

Денес, 11.11.2014 година (вторник) во касарната „Илинден“ во Скопје се одржа свеченост по повод одбележување на 11-ти Ноември денот на баталјонот за Почести (бП). На свеченоста присуствуваа заменикот началник на ГШ на АРМ генерал – потполковник Насер Сејдини, командантот на пСО бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, началникот на штаб на Здружената Оперативна Команда бригаден генерал Стојан…

Одбележување на денот на Центарот за Електронско Извидување 9-ти Ноември

На ден 07.11.2014 година (петок) со почеток во 11.00 часот во касарната „Гоце Делчев“ Скопје се одржа свеченост по повод одбележување на 9-ти Ноември денот на Центарот за Електронско Извидување. На свеченоста присуствуваа претставници од ГШ на АРМ, команданти на баталјони од составот на АРМ, поранешни команданти и припадници на единицата како и претставници на…

Заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок

Денес во касарната „Алексо Демниевски-Бауман”, Велес се реализира воена свеченост по повод давањето заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок од генерацијата „Октомври“ 2014 година. На свеченоста присуствуваа Министерот за одбрана на РМ г-дин Зоран Јолевски, Заменикот на НГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини, бригадниот генерал Стојан Димчов, бригадниот генерал Павле Арсоски, претставници…