Инспекција во 1.мпбр на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“

На ден 23-ти септември во 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) престојуваше четиричлен инспекциски тим од Вооружените Сили на Кралството Норвешка придружуван од екипа од одделението за верификација и контрола на вооружувањето при Министерство за Одбрана на Република Македонијаа во врска со инспекција на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“. Инспекцискиот тим изв обрши иколка…

Средба на НГШ на АРМ со нерезидентното одбранбено аташе на Република Албанија во Република Македонија

Денес, 23-ти септември 2014 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески оствари средба со полковник Фиќири Хоџа, Одбранбено аташе на Република Албанија во Република Македонија. Република Албанија за прв пат назначува нерезидентно одбранбено аташе во Република Македонија, а полковникот Хоџа должноста ќе ја извршува во од Тирана, Република Албанија. На средбата, генералот Котески…

Посета на командантот на НГ на Вермонт – потврда за одличната соработка помеѓу АРМ и Вооружените сили на САД

Во рамките на тридневната официјална посета на АРМ, висока воена делегација на националната гарда (НГ) на сојузната држава на САД Вермонт, предводена од командантот на НГ на Вермонт, генерал-мајор Стивен Креј, денес беше пречекана во Генералштабот (ГШ) на АРМ, од страна на началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Горанчо Котески. За време на престојот во…

Артилериски боеви гаѓања на полигонот Криволак

Во период од 16. до 19. септември 2014 година на регионалниот тренинг центар (РТЦ) Криволак се реализира стационарно логорување со извршување на програмски водни артилериски боеви гаѓања (АБГ) на единиците од артилерискиот баталјон од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). На ден 17.09.2014 година (среда) беа реализирани АБГ со хаубици 105 мм, а на…

Вежби со боеви МЕС во инженерискиот баталјон

На ден 17 и 18.09.2014 година на полигонот „Стенковец“ припадниците од инженерискиот баталјон (инжб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада ги реализираа планираните вежби со боеви минско-експлозивни средства (МЕС). Целта на вежбите претставува извежбување на персоналот во познавањето, својствата и ракувањето со експлозив, начинот на изработка на бавногорлива запалка, палење на е/п со бавногорлива…

Летна алпинистика и планинарење

Припадниците од составот на полкот за специјални операции во периодот од 09.09 до 25.09.2014 година на полигонот за алпинистичка обука кај Демир Капија реализираат теми од летна алпинистика и планинарење. За време на обуката припадниците на единицата се фокусираа во извежбувања на тактиките и техниките за пребарување и спасување на тешко пристапен планински терен. Оваа…

Одбележување на денот на 2.мпб

Денес (17.09.2014 година) во касарната „Јане Сандански” во Штип се одржа свеченост по повод одбележувањето на денот на 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). На свеченоста присуствуваа: началникот на штаб во Здружената Оперативна Команда, бригаден генерал Стојан Димчов, командантот на 1.мпбр – бригаден генерал Павле Арсоски, претставници од…

Витезите од окб на дело

Оклопниот баталјон (окб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада на ден 16.09.2014 година го реализира школското гаѓање со вооружувањето на ОМЕ (оклопно механизирани единици) од планираните гаѓања во месец септември. Интензивната обука на посадите кои ги опслужуваат тенковите Т-72А започна во месец септември. Истата се состои во изведување на: вежби во гаѓање, подготвителни и…

Информирање на клучниот пернасонал и тромесечни брифинзи за обука во првопотчинетите единици на ЗОК

Во согласност со Годишниот План за обука на Здружена Оперативната Команда (ЗОК) и првопотчинетите единици (ппе) за 2014 година во период од 09.09 до 16.09.2014 во ппе на ЗОК се реализираше информирање на клучниот персонал за актуелни појави и настани во ЗОК и АРМ и тромесечни брифинзи за обука (ТБО) за третото тромесечие од 2014…