Примопредавање на должноста „Командант на Центарот за поддршка на обуката“

На ден 12.02.2015 година во гарнизонот „Криволак“ се одржа воена свеченост по повод примо-предавање на должноста командант на Центарот за поддршка на обуката (ЦПО). По тој повод на свеченоста присуствуваа командантот на Команда за обука и доктрини (КОД) полковник Љупчо Костовски, претставници од локалната самоуправа на Кавадарци и Неготино и гости од цивилните структури од…

Брифинг за борбената готовност на АРМ за 2014 година пред Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените сили д-р Ѓорге Иванов

Денес, 11-ти февруари 2015 година во Домот на АРМ во Скопје, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески пред Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените сили д-р Ѓорге Иванов изврши реферирање за борбената готовност (б/г) на АРМ во 2014 година. На реферирањето присуствуваа министерот за одбрана Зоран Јолевски, претседателот на комисијата…

Од активностите на припадниците на Армијата на Република Македонија во мисијата Одлучна поддршка во Авганистан

Со отпочнувањето на новата мисија на Алијансата во Авганистан – мисијата за обука и менторирање наречена „Одлучна поддршка“ припадниците на Армијата на Република Македонија – офицерите во Командата Север, старешините во Командата на Кабул, како и мировниците кои ја обезбедуваат главната команда на „Одлучна поддршка“ отпочнаа со активности и извршување на доделените задачи. Припадниците на…

Посета на Министерот за одбрана на Република Хрватска на полкот за Специјални Операции

Денес 10.02.2015 година во посета на полкот за специјални операции беше делегација на Министерството за одбрана на Република Хрватска, предводена од Министерот за одбрана Анте Котромановиќ. Делегацијата беше пречекана од страна на командантот на полкот за специјални операции бригадниот генерал Васко Ѓурчиновски заедно со потесниот дел од командата. Посетата продолжи со брифинг на делегацијата во…

Работилница за изработка на планот за вежбата „Македонски Блесок 11“ (EXPLAN)

Во ЦО Пепелиште од 02 до 06 февруари 2015 година се одржа Работилница за изработка на планот за претстојната вежба: „Македонски Блесок 11“ на која ќе се реализира НАТО оценување Ниво 2 на чета Воена Полиција (чВП) и самооценување Ниво 1 на Ренџерска чета (Рч). Работилницата ја отвори директорот на вежбата потполковник Звонко Мајсторски кој…

Заврши стажирањето на питомците од Центарот за обука на питомци

Питомците од трета и четврта година од Центарот за обука на питомци во периодот од 26.01-06.02.2015 година реализираа практична настава-стажирање во единиците на Армијата на Република Македонија. Практичната настава-стажирање имаше за цел оспособување на питомците за конкретни должности во единиците, како прв чекор во практичното оспособување за извршување на формациските должности кои ќе ги извршуваат…

Конференција на тема: „Функционирање на логистиката во АРМ“

Денес, 5-ти февруари 2015 година, во Домот на АРМ се одржа конференција на тема: „Функционирање на логистиката во АРМ, предизвици и предлози за надминување на истите“. По отварањето на конференцијата, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, во своето обраќање го истакна значењето на логистичкото обезбедување, како една од клучните области за нормално функционирање…

Средба на НГШ на АРМ со амбасадорката на СР Германија

Денес, 4-ти февруари 2015 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески оствари протоколарна средба со амбасадорката на СР Германија во Република Македонија, Н.Е. Кристине Алтхаузер. На средбата, генералот Котески искажа благодарност до СР Германија за поддршката на евроатланската интеграција на Република Македонија, како и за заложбата за прием на нашата држава во НАТО.…