Доделување на новогодишни пакетчиња во касарната „Илинден“

Денес 27.12.2014 година во касарната Илинден во организација на полкот за специјални операции и единиците кои се распоредени во касарната се одржа церемонија за поделба на новогодишни пакетчиња. Децата на вработените во единиците кои се распоредени во касарната имаа можност да го следат пристигањето на Дедо Мраз. Оваа година симболично беше реалзирано со симнување од…

Свечено испратен контингентот на АРМ во мисијата „Одлучна Поддршка“ во Авганистан

Денес, 27.12.2014 година на аеродромот „Александар Велики“ – Скопје министерот за одбрана Зоран Јолевски, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески и командантот на ЗОК генерал-мајор Методија Величковски, присуствуваа на испраќањето на контингентот на АРМ кој замина во мисијата „Одлучна Поддршка“ во Кабул, Авганистан. Министерот Јолевски истакна дека Македонија досега има добиено највисоки оцени…

Доделени новогодишни пакетчиња на воениот дел од аеродромот „Александар Велики“

Денес, 27-ти декември (сабота), во организација на припадниците на воздухопловната бригада (вбр) на АРМ и Синдикатот на вработените во Министерството за одбрана, на воениот дел од аеродромот „Александар Велики“ во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се одржа церемонија за поделба на новогодишни пакетчиња на децата од загинатите и починати припадници на вбр, како и на…

Хуманитарна акција во пресрет на Новогодишните и Божиќните празници во артб

Денес, 26.12.2014 година, во рамките на цивилно воената соработка, во пресрет на Новогодишните и Божиќните празници, припадниците на артилерискиот баталјон (артб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада организираа хуманитарна акција со која беа обезбедени новогодишни пакетчиња за децата од ОУ „Пецо Даскалот“ во с. Вранче општина Долнени. Делегација, предводена од командантот на артб, полковник…

Прием на новопроизведените потпоручници во Здружената Оперативна Команда

Денес 26 декември 2014 година во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се реализира прием на новопроизведените потпоручници кои се распоредени на должности во потчинетите единици на ЗОК. Новопроизведените офицери беа примени од страна на командантот на ЗОК генерал мајор Методија Величковски, заменикот на командантот на ЗОК бригаден генерал Мухамет Рацај, началникот на штаб бригаден генерал Стојан…

Откривање на споменик на Ренџерскиот баталјон

На ден 26.12.2014 година пред објектот на ренџерскиот баталјон во касарната Илинден со пригодна церемонија беше откриено спомен обележје на ренџерскиот баталјон. Пред сторојот се обрати командантот на полкот за специјални операции бригадниот генерал Васко Ѓурчиновски кој го нагласи значењето на чуството на припадност на една единица како и тимскиот дух кој треба да преовладува…

Ренџерски игри

Во периодот од 23 до 25.12.2014 година припадниците на ренџерскиот баталјон од составот на полкот за специјални операции ги реализираа првите ренџерски игри. Главна цел на игрите беше да се подигне спортскиот и натпреварувачки дух со демонстрирање на високи тактички познавања и одлична физичка подготвеност. Учество во овие игри зедоа најдобрите пет припадници од секоја…

Практична настава со студентите од Универзитетот „ФОН“

На ден 24.12.2014 година во касарната „Боро Менков“ Куманово се реализира практична настава по предметот ПВНГ (Пешадиско вооружување со настава за гаѓање) на Тема: „Ракување со оружје“ со 30 (триесет) студенти од втора година и соработници на факултетот за детективи и безбедност од Универзитетот ФОН. Практичната настава беше реализирана од страна на припадници од 1.…

Питомец Бехар Мамути најдобар млад спортист за град Скопје за 2014 година

Денес 23 Декември 2014 година на церемонијата за прогласување на најдобри спортисти за 2014 година на град Скопје за најдобар млад спортист за 2014 година е прогласен Бехар Мамути, питомец од втора година на Центарот за обука на питомци. Питомецот Мамути е член на армискиот боречки клуб „18-ти Август“ – Скопје каде што активно тренира.…