Реализирани гаѓања со вооружувањето на АП Криволак

Во периодот од 22-26.09.2014 година на Армискиот Полигон „Криволак“ припадниците на полкот за Специјални Операции реализираа гаѓања со вооружувањето кое се наоѓа во единицата. Припадниците на полкот реализира гаѓања со повеќе видови на вооружување како што се: ОТ БТР 80, минофрлач 60 мм, рачен фрлач на гранати, РРФ 64мм, снајперски пушки и други вооружувања. Целта…

Потполковник Станоевиќ и постар водник I класа Петковиќ за подвигот, наградени од НГШ на АРМ со Златна значка на АРМ

Вчера, (24.09.2014 година), Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, со златна значка на АРМ ги награди потполковникот Предраг Станоевиќ од Воено-медицинскиот центар и постариот водник I класа Виктор Петковиќ од баталјонот на Воена полиција. Златна значка на Армијата, на старешините им е доделена за покажаната пожртвуваност и врвна обученост, при укажување на медицинска…

Воениот оркестар за првпат настапи пред граѓаните на Гевгелија

Синоќа, 24-ти септември 2014 година, Воениот оркестар на АРМ за прв пат со свој настап се претстави пред граѓаните на Гевгелија. На концертот кој се одржа на градскиот плоштад во Гевгелија, присуствуваа околу шестотини граѓани кои вистински уживаа во едночасовниот концерт на Воениот оркестар, кој настапи со изведба на филмска музика. Граѓаните на Гевгелија, беа…

Вежба на командно место во Здружената Оперативна Команда

Во период од 24 до 25.09.2014 година во просториите на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се реализира обука и извежбување на припадниците од ЗОК во работа на командно место. Активноста „Вежба на командно место“ (ВКМ) се реализира согласно Упатството за вежби на АРМ, со цел извежбување на потребните процедури на штабот во процесот на донесување на…

Посета на асоцијацијата на одбранбени аташеа акредитирани во Република Македонија на 1.мпбр

Резидентните и нерезидентните одбранбени аташеа акредитирани во Република Македонија од вкупно 11 земји, врз основа на Програмата за соработка на Министерството за одбрана со асоцијацијата на одбранбени аташеа во Република Македонија, на ден 24.09.2014 година престојуваа во 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). На одбранбените аташеа им беше посакано добредојде од страна на командантот на 1.мпбр бригаден…

Главниот подофицер на Националната гарда на Вермонт главен наредник Тоби Квик во посета на Командата за обука и доктрини

На ден 23.09.2014 година Командата за обука и доктрини (КОД) ја посети Главниот подофицер на Националната гарда (НГ) на Вермонт главен наредник Тоби Квик придружуван од Главниот подофицер на АРМ главен наредник Драган Стојановски и главните подофицери од првопотчинетите единици на ГШ на АРМ. Делегацијата ја пречека главниот подофицер на КОД главен наредник Љупчо Стојков…

Инспекција во 1.мпбр на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“

На ден 23-ти септември во 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) престојуваше четиричлен инспекциски тим од Вооружените Сили на Кралството Норвешка придружуван од екипа од одделението за верификација и контрола на вооружувањето при Министерство за Одбрана на Република Македонијаа во врска со инспекција на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“. Инспекцискиот тим изв обрши иколка…

Средба на НГШ на АРМ со нерезидентното одбранбено аташе на Република Албанија во Република Македонија

Денес, 23-ти септември 2014 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески оствари средба со полковник Фиќири Хоџа, Одбранбено аташе на Република Албанија во Република Македонија. Република Албанија за прв пат назначува нерезидентно одбранбено аташе во Република Македонија, а полковникот Хоџа должноста ќе ја извршува во од Тирана, Република Албанија. На средбата, генералот Котески…

Посета на командантот на НГ на Вермонт – потврда за одличната соработка помеѓу АРМ и Вооружените сили на САД

Во рамките на тридневната официјална посета на АРМ, висока воена делегација на националната гарда (НГ) на сојузната држава на САД Вермонт, предводена од командантот на НГ на Вермонт, генерал-мајор Стивен Креј, денес беше пречекана во Генералштабот (ГШ) на АРМ, од страна на началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Горанчо Котески. За време на престојот во…