Вежби во гаѓање со вооружување на ОМЕ

Во деновите 10, 16 и 24 март 2015 година реализирани се “Вежби во гаѓање со вооружувањето на ОМЕ” со, според новата организациско формациска структура, тенковски чети од тенковскиот баталјон од составот на 1.механизирана пешадиска бригада. Гаѓањата се реализираа на стрелиштето Петровец во секторот “Минијатурно тенковско стрелиште” со командирите на тенкови и нишанџии на тенк Т-72.…

Полкот за специјални операции на АП Криволак

Во период од 23.03.2015 до 27.03.2015 година дел од припадниците на полкот за специјални операции ќе реализираат стационарно логорување на АП Криволак. Цел на логорувањето е единиците да ја одржуваат високата борбена готовност за извршување на поставените задачи. Во текот на логорувањето ќе се реализираат теми од обуката за кои нема можност да се извежбуваат…

Тромесечен брифинг за обука и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ

Денес 24.03.2015 година во Центарот за индивидуална обука согласно годишниот План за обука на Команда за обука и доктрини (КОД), се реализира тромесечен брифинг за обука (ТБО) и тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ. Пред командантот на КОД полковник Љупчо Костовски, во присуство на целокупниот штаб…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок 11“

Во период од 16-20 март 2015 година, во Центарот за обука (ЦО) Пепелиште се реализира Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата „Македонски блесок 11”. Планирањето на вежбата се реализира врз основа на Планот за оценување на декларираните единици по Концептот за оперативни способности и Директивата за планирање на вежби Bi-SCD 75-3. За време на отварањето…

Припадниците на КОД учествуваа во акцијата за одбележување на „Денот на пролетта“

Денес 20 март припадниците на Командата за обука и доктрини (КОД) со потчинетите команди и единици традиционално активно се вклучија во еколошката акција по повод одбележувањето на „Денот на пролетта“. Во сите касарни на единиците на КОД се реализира организирано чистење и уредување на касарнските кругови. Најмасовна акција се изведе во касарната „Алексо Демниевски-Бауман“ во…

Обиколка на Здружената Оперативна Команда и првопотчинетите единици од страна на инспекциски тим согласно одредбите на „Виенски документ 2011“

Во период од 18 до 19 март инспекциски тим на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ изврши обиколка на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и првопотчинетите единици на ЗОК. Инспекцискиот тим составен од припадници на Вооружените Сили на Република Австрија и Република Словачка, придружуван од екипа од одделението за верификација и контрола на вооружувањето…

Крводарителна акција во пресрет на Денот на 1.мпбр

Во рамки на програмата за одбележување на 2-ри Април, денот на прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) од составот на Здружената Оперативна Команда, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец се реализира акција за доброволно дарување на крв. Со пораката „Крвта спасува живот, дарувајте мал дел од вашата крв, зошто утре можеби и нам ќе ни треба“,…

Одржана годишна конференција за обука на АРМ

Денес, (18-ти март 2015 година) во Домот на АРМ во Скопје, во организација на секцијата Обука и вежби, Ј-7 на ГШ на АРМ, се одржа конференција за обука на АРМ. Конференцијата ја отвори началникот на Ј-7 на ГШ на АРМ, полковник Зоран Додевски кој го нагласи значењето на конференцијата, на која потчинетите команди и единици…

Финални спортски натпревари во пресрет на Денот на 1.мпбр

Во рамки на програмата за одбележување на 2-ри Април, ден на прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) која е најголемата единица од составот на здружената оперативна команда,  на ден 17.03.2015 година на спортските терени во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одиграа финални спортски натпревари. На овие  натпреварувања и покрај тоа што во преден план…