Традиционалниот Новогодишен концерт на Воениот оркестар ја воодушеви публиката во исполнетата сала во Домот на АРМ

Синоќа, 17-ти декември 2014 година, Воениот оркестар на АРМ во Домот на АРМ во Скопје го изведе традиционалниот Новогодишен концерт. На концертот присуствуваа: Министерот за одбрана Зоран Јолевски, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, генералите на АРМ, клучниот персонал во Министерството за одбрана и ГШ на АРМ, припадници од сите команди и единици…

Тромесечен брифинг за обука и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ

На ден 16.12.2014 година во касарната „Алексо Демниевски-Бауман “ во Велес пред командантот на Команда за обука и доктрини (КОД) полковник Љупчо Костовски, во присуство на целокупниот штаб од командата, командантите на потчинетите единици и началникот на Центарот за странски јазици презентираа за состојбите во единиците, степенот на борбената готовност, состојбата со персонал, одржувањето на…

Средба на НГШ на АРМ со Одбранбено аташе на Република Романија во Република Македонија

Денес, 16-ти декември 2014 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески оствари средба со полковник Сорин Раду, Одбранбено аташе на Република Романија во Република Македонија. Должноста одбранбено аташе во Република Македонија, полковник Сорин Раду ја извршува од Софија, Република Бугарија. На средбата, генералот Котески ја истакна добрата билатерална соработка помеѓу АРМ и Вооружените…

Годишна анализа на борбената готовност во Здружената Оперативна Команда

Денес (04.12.2014 година) во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) командантите на првопотчинетите единици (ппе) на ЗОК брифираа за степенот на борбената готовност (б/г) на единиците во 2014 година. Командантите на единиците пред командантот на ЗОК генерал мајор Методија Величковски, заменик на командантот бригаден генерал Мухамет Рацај и началниците на секциите од штабот брифираа за планираните и…

Пофалници и монети за припадници од прва механизирана пешадиска бригада кои остварија најдобри резултати на проверката на физичката подготвеност

Денес 12.12.2014 година од страна на командантот на прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) бригаден генерал Павле Арсоски на најдобрите 6 припадници од единицата, со постигнати 100 поени и повеќе, во сите дисциплини на проверката на физичката подготвеност, им додели пофалница и монета за најдобрите (coin of excellence) за остварените врвни резултати на проверката. Пред стројот…

Завршеток на обуката – борба во населено место

Денес 12.12.2014 година припадниците на полкот за специјални операции со успех ја завршија обуката за борба во населено место. Обуката се реализираше во периодот од 17.11 до 12.12.2014 година на полигоните за обука во касарната „Илинден“ и стрелиштето „Стенковец“. Целта на обуката беше размена на искуства со инструкторскиот тим од Република Турција како и унапредување…

Средба на НГШ на АРМ со Одбранбено аташе на Република Словенија во Република Македонија

Денес, 11-ти декември 2014 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески оствари средба со полковник Дамјана Јурковиќ, Одбранбено аташе на Република Словенија во Република Македонија. Република Словенија има назначено нерезидентно одбранбено аташе во Република Македонија, при што полковникот Дамјана Јурковиќ должноста ќе ја извршува од Белград, Република Србија. На средбата, генералот Котески ја…

Донација на несмртоносно вооружување и опрема од САД за баталјонот на Воена полиција

Во касарната „Илинден“ во Скопје, денес (09.12.2014 година) беше донирана опрема од САД за потребите на баталјонот на Воена полиција на АРМ, во вредност од 850 илјади американски долари. На свеченоста за доделување на донацијата од САД присуствуваа: министерот за одбрана Зоран Јолевски, началникот на ГШ на АРМ генерал потполковник Горанчо Котески, заменикот на амбасадорот…

Заврши Примарниот курс за лидери

Денес 5 Декември во Центарот за индивидуална обука заврши примарниот курс за лидери. Курсот го завршија 45 (четириесет и пет) слушатели професионални војници на Армијата на Република Македонија. Во текот на курсот професионалните војници се оспособија за работа во единиците како лидери на тимови – десетари, кои успешно ќе командуваат со тимовите, со што се…