Учество на припадници од Здружената Оперативна Команда на свечен собир во Македонската Академија на Науките и Уметностите

На покана на Македонската Академија на Науките и Уметностите (МАНУ) на ден 08.05.2015 година, персонал од Здружената Оперативна Команда (ЗОК) присуствуваше на свечениот собир по повод 70 години од победата над фашизмот и 9-ти мај Денот на Европа. На свечениот собир на кој присуствуваа и голем број на претставници од сите државни и општествени органи…

Заврши селективниот курс за прием на професионални војници во специјалните единици на АРМ

Денес 08.05.2015 година заврши селективниот курс за прием на професионални војници во специјалните единици на АРМ. Селективниот курс започна на 14.04.2015 година и се реализираше во Центарот за обука „Пепелиште“ и Армискиот полигон „Криволак“. Селекцијата се изведе со цел да се изврши квалитетен, стручен и правилен избор на кандидатите. Кандидатите кои со успех го завршија…

Финални спортски натпревари по повод Денот на бригада за логистичка поддршка

Согласно програмата за одбележување на 20-ти мај – Ден на бригадата за логистичка поддршка (брЛП), на ден 07.05.2015 година на Воениот стадион во Градскиот парк во Скопје, се одржаа финални спортски натпревари. Припадниците од командата и потчинетите единици од брЛП имаа можност да ги покажат своите спортски и натпреварувачки способности во дисциплините: кошарка, мал фудбал,…

Финални спортски натпревари по повод Денот на бригада за логистичка поддршка

Согласно програмата за одбележување на 20-ти мај – Ден на бригадата за логистичка поддршка (брЛП), на ден 07.05.2015 година на Воениот стадион во Градскиот парк во Скопје, се одржаа финални спортски натпревари. Припадниците од командата и потчинетите единици од брЛП имаа можност да ги покажат своите спортски и натпреварувачки способности во дисциплините: кошарка, мал фудбал,…

Посета на НГШ на АРМ на Војската на Србија

Делегација на АРМ предводена од Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески престојува во тридневна официјална посета на Војската на Србија. Денес (6 мај 2015 година) во Белград, НГШ на АРМ беше пречекан со високи воени почести од Началникот на ГШ на Војската на Србија, генерал Љубиша Диковиќ. Главни теми на официјалната средба во…

Учество на припадници од АРМ на вежбата „Saber Junction – 15“ во СР Германија

Во период од 02.04-30.04.2015 година еден вод од 3. механизиран пешадиски баталјон од составот на 1. механизирана пешадиска бригада од Здружено оперативната команда (ЗОК) зеде учество на мултинационалната вежба „Saber Junction -15“ (SJ-15) во Joint Multinational Readiness center – JMRC (Здружен Мултинационален центар за Готовност), Хохенфелс, СР Германија. Вежбата SJ-15 предводена од USAREUR (Армијата на…

Избор за најдобар готвач во Бригадата за логистичка поддршка (брЛп)

Денес 5. мај 2015 година, во рамки на планираните активности за одбележување на 20 мај Денот на бригадата за Логистичка поддршка (брЛп), во кујната на касарната Гоце Делчев се спроведе натпревар за избор на најдобар готвач. Во изборот за најдобар готвач учествуваа припадници од 1. 2. и 3. логистички баталјон (логбн), кои во тек на…

Здружената Оперативна Команда се приклучи во одбележување на патрониот празник на ООУ „Дедо Иљо Малешевски“ во Берово

Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се приклучи во одбележувањето на патрониот празник на општинското основно училиште (ООУ) од Берово кое го носи името на еден од водачите на Македонското-Кресненско востание: „Дедо Иљо Малешевски “ . Делегацијата од ЗОК положи свежо цвеќе на спомен обележјето на Иљо Марков – Малешевски, кое се наоѓа во училишниот круг, а…

Стационарно логорување на инженерискиот баталјон на АП „Криволак“ со реализирање на обука – програмски гаѓања и вежби со боеви МЕС

Во период од 22.04. до 29.04.2015 година дел од потчинетите единици на инженерискиот баталјон (инжб) од 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), во согласност со Планот за обука реализираa стационарно логорување на Армискиот полигон „Криволак“, на кое спроведоа гаѓање со лично вооружување (л/в) и вежби за поединец и за единица со боеви минско-експлозивни средства (МЕС). Цел…