Извршено примопредавање на должност Командант на 3.логистички баталјон

На воена свеченост по повод примопредавање на должност командант на 3.логистички баталјон која се одржа на ден 19.12.2019 година во касарна „Илинден“ во Скопје, се изврши примопредавање помеѓу потполковник Билјана Николовска кое предава и мајор Седат Мемети кој ја прима должноста. Беа присутни Командантот на Бригадата за логистичка поддршка полковник Мухарем Мухареми, Началниците на секции,…

Успешна реализација на курсот за прв подофицер

Согласно годишниот план за работа на Командата за обука и доктрини за 2019 година  во Центарот за индивидуална обука заврши реализација на обуката на курсот за прв подофицер. Овој курс успешно го завршија 14 подофицери припадници на Армијата. Целта на курсот е слушателите да се запознаат со должностите и одговорностите на првиот подофицер во чета.…

Годишно реферирање за статусот на потчинетите команди и единици пред Началникот на генералштабот

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски заедно со клучниот раководен персонал од Генералштабот, преку реферирање од страна на командантите на првопотчинетите команди и единици се запознаа со подготвеноста и статусот на командите и единиците во текот на 2019 година. На годишното реферирање во касарната „Илинден“ кое согласно Планот за работа на Генералштабот се…

Припадниците на Армијата се вклучија во акцијата за чистење на животната средина

Припадниците на Армијата, во рамки на акцијата за чистење на животната средина, а со цел подигање на свеста за почиста околина, на повеќе локации во сите гарнизони во Републиката, активно се вклучија во акцијата на чистење на површините на касарните, пред се во нивната непосредна околина. Со вклучувањето во ваквите акции, на претходно мапирани локации…

ТРИЛАТЕРАЛЕН ПРЕДНОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ НА ВОЕНИТЕ ОРКЕСТРИ НА АРМИИТЕ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, АЛБАНИЈА И ХРВАТСКА

Под мотото „Звукот на соработката“ и „Звукот на Алијансата“, воениот оркестар на Армијата на Република Северна Македонија во духот на соработката, заедно со припадници на воени оркестри од армиите во регионот, веќе традиционално во пресрет на новата година одржа заеднички концерт во Домот на Армијата во Скопје. Заедничкиот оркестар составен од припадници од воените оркестри…

Работна посета на 3.пешадиски баталјон од страна на заменикот на одбранбеното аташе на Р. Турција

Во касарната „Кузман Јосифовски – Питу“ во Тетово во работна посета на 3.пешадиски баталјон (3.пб) од составот на Првата пешадиска бригада (1.пбр), беше заменикот на одбранбеното аташе на Република Турција во Република Северна Македонија, мајор Ѓоктук Ѓунѓор. Истиот беше пречекан од страна на командантот на 3.пб, потполковник Ејупи Изеир со дел од старешините од командата…

Испраќање на припадниците на Армијата кои заминуваат на мисиите „Одлучна поддршка“,„АЛТЕА“ и „УНИФИЛ“

Командантот на Командата за операции, генерал-мајор Павле Арсоски оствари средба со штабните офицери на Армијата кои заминуваат во Командата за обука советување и асистенција на главниот град (КОСА ГГ) и персоналот од единицата за заштита на сили (еЗС) на главната команда во мировната операција „Одлучна поддршка“ во ИР Авганистан, штабните офицери за мировната операција ЕУФОР…

Годишно информирање на припадниците на првопотчинетите единици во Командата за операции

Командантот на Командата за операции (КО), генерал-мајор Павле Арсоски, традиционално на завршетокот на секоја година и оваа година, во деновите 6, 10 и 11.12.2019 година пред строевите на припадниците од потчинетите единици реализира годишни информирања. Командантот во текот на информирањата во гарнизоните Скопје, Петровец и на припадниците од КО во Куманово, нагласи дека сите можеме…

Посета на 1.пешадиска бригада од страна на делегација на ВС на Унгарија

Во посета на Првата пешадиска бригада (1.пбр), беше делегација од вооружените сили на Унгарија во придружба на одбранбеното аташе на Република Унгарија во Република Северна Македонија полковник Хари Заблок и аташето за МВР господин Роберт Егри. Истата беше пречекана од страна на командантот на 1.пбр, полковник Бесник Емини со дел од старешините на командата и…