Асоцијацијата на Воени аташеа во посета на Гарнизонот Прилеп

На ден 21 април 2015 година, во посета на артилерискиот баталјон (артб) од 1. механизирана пешадиска бригада, Здружена Оперативна Команда, престојуваа одбранбените аташеа акредитирани во Република Македонија. Посетата се реализира согласно Програмата за соработка на Министерството за одбрана на Република Македонија со Асоцијацијата на одбранбени аташеа во Република Македонија за 2015 година. Од страна на…

Достојна презентација на Армијата на Република Македонија од припадниците на македонскиот контингент во мисијата „Одлучна поддршка“

Припадниците на македонскиот контингент во мисијата „Одлучна Поддршка“ со професионалното и посветено извршување на поставените задачи на најдобар можен начин продолжуваат со успех да ја претставуваат Армијата на Република Македонија. По неодамнешното одликување на командирот на водот за заштита на силите oд македонскиот контингент, на ден 16.04.2015 година уште седум припадници на АРМ од составот…

Посета на НГШ на Вооружените сили на Република Бугарија вице адмирал Румен Николов на АРМ

Денес (21 април 2015 година) со високи воени почести во ГШ на АРМ беше пречекана висока делегација на Вооружените сили (ВС) на Република Бугарија, предводена од Началникот на ГШ на ВС на Република Бугарија, вице адмирал Румен Николов кој се наоѓа во тридневна официјална посета на АРМ. Во обраќањето пред медиумите Началникот на ГШ на…

Средба на НГШ на АРМ со помошникот на началникот на штабот на Сојузничката команда на здружените сили на НАТО во Неапол

Денес, (20-ти април 2015 година) Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески се сретна со бригадниот генерал Волфганг Рихтер, помошник на началникот на штабот на Сојузничката команда на здружените сили на НАТО во Неапол. На средбата, генералот Котески искажа благодарност за поддршката од командата на НАТО во Неапол, каде АРМ има распоредено двајца штабни…

Припадниците од Здружената Оперативна Команда и потчинетите команди и единици во хуманитарна акција за помош на маргинализираните групи граѓани

Во изминатите неколку дена во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и потчинетите единици (пе) на ЗОК се спроведе хуманитарна акција во прибирање на прехрамбени производи, школски прибор, хигиенски средства и облека наменети за загрозените семејства, самохрани родители, деца и младинци од еднородителски семејства со социјален ризик. Хуманитарната акција, која се одвива под мотото „Сите заедно да…

Успешна реализација на вежба „Бран“ од страна на водот за врски од составот на воздухопловната бригада

На 15 и 16.04.2015 година припадниците на водот за врски од воздухопловната бригада (вбр) од составот на Здружената Оперативна Команда, согласно годишниот календар за обука ја реализираа вежбата „БРАН“. Цел на вежбата беше поставување на центар за врски на КМ (командно место) на вбр според планот за врски, организација на живот и работа на КМ,…

Планирачка конференција за „Радожда 15“

Во просториите на Центарот за обука на вода во Охрид во деновите 15 и 16.04.2015 година се реализираше иницијална/главна планирачка конференција за Билатералната меѓународна вежба „Радожда 15“. За време на конференцијата беа разгледани побарувањата, капацитетите, како и сите останати потребни елементи за успешно реализирање на претстојната вежба. Учество на вежбата ќе земат припадници на специјалните…

Разгледана можноста за соработка помеѓу Здружената Оперативна Команда и Оперативната Команда на Вооружените сили на Република Полска

На ден 14.04.2015 година во посета на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) во Куманово престојуваше воена делегација од Вооружените Сили (ВС) на Република Полска предводена од командантот на Оперативната Команда (ОК), генерал потполковник Марек Томашицки. Воената делегација ја придружуваше амбасадорот на Република Полска во Република Македонија неговата екселенција Јачек Мултановски и военото аташе на Р. Полска,…

Прослава на Денот на Командата за обука и доктрини

Денес, 15-ти април 2015 година (среда), во касарната „Алекса Демниевски – Бауман” во Велес, се одржа свеченост по повод Денот на Командата за обука и доктрини (КОД). На свеченоста присуствуваа: Заменикот на НГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини, Командантот на Здружената оперативна команда генерал-мајор Методија Величковски, командантот на КОД полковник Љупчо Костовски, високи претставници од…