Заедничка обука на припадниците на АРМ од Гарнизон Прилеп со Територијалните Противпожарни единици од Прилеп и Битола

На ден 17.06.2015 година припадниците на АРМ од касарната „Мирче Ацев“ реализираа заедничка Методско показна вежба со припадниците на Противпожарните единици (ППЕ) од општините Прилеп и Битола на тема „Справување со пожар на тешко достапни места и објекти заштитени со Закон за заштита на културно наследство“. Активноста се реализира во близина на манастирот „ Арахангел…

Главна Планирачка Конференција за вежбата „Македонски Блесок 11“

Во период од 08.06. до 12.06.2015 година во Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“ се одржа Главната Планирачка Конференција (ГПК) за вежбата „Македонски Блесок 11“ како дел од планирачкиот процес за претстојната вежба која ќе се реализира во првата половина на месец Октомври на Армискиот Плигон (АП) „Криволак“ и во ЦО „Пепелиште“. За важноста на претстојната…

Посета на Здружената Оперативна Команда од страна на американскиот генерал Бенџамин Фрикли

На ден 10.06.2015 година во посета на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) престојуваше пензионираниот американски генерал Бенџамин Фрикли, кој претходните денови беше еден од учесниците на неформалниот форум во Берово организиран од министерството за одбрана на Република Македонија. По пречекот од страна на командантот на ЗОК се одржа презентација на која генералот Фрикли се запозна со…

Базирање и преживување

Во периодот од 26.05 до 09.06.2015 година со дел од припадниците на полкот за специјални операции на падините на планината Бистра се реализираше обука во базирање и преживување. Овој вид на обука подразбира базирање на непознат, непристапен и специфичен терен прехранувајќи се со она што го нуди природата. Темите кои се обработуваат опфаќаат изработка на…

Работилница за родова перспектива со командантите на баталјони во АРМ

Во текот на денешниот и утрешниот ден во Домот на АРМ во Скопје се одржува работилница за родова перспектива со командантите на баталјони во АРМ. Работилницата, која е во организација на Генералштабот на АРМ, ја обработува темата на имплементацијата на Резолуцијата 1325 на Советот за безбедноста на ОН и истата се насочува кон потребата за…

Одбележување на Светскиот ден за заштита на животната средина во КОД

Припадниците на Командата за обука и доктрини (КОД) со потчинетите команди и единици го одбележаа денешниот ден 5 јуни – Светски ден за заштита на животната средина со акции за чистење и уредување на касарните. Уредувањето на разните локации беше реализирано во сите касарни на единиците на КОД во внатрешниот круг на касарните како и…

Посета на единици на АРМ од страна на претставници на Амбасадата на САД во Република Македонија

На ден 05.06.2015 година претставници на Канцеларијата за соработка во одбраната при Амбасадата на САД во Република Македонија остварија посета на гарнизонот Кичево. Ова е последна од серијата на планирани посети на единиците на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) од составот на Здружената оперативна команда кои се сместени во гарнизоните Тетово, Штип, Куманово и Кичево.…

Одбележување на 14 годишнина од загинувањето на припадници од АРМ во 2001 година

Денес, 05 јуни 2015 година во касарната Н.Х. “Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово со воена церемонија се одбележаа четиринаесет години од трагичното загинување во 2001 година на постар водник 1 класа Исак Руфати и војниците Николче Китанов, Блашко Толев, Златко Миленковски, Благоја Сиљановски и Пеце Матичевски, припадници на АРМ од гарнизон Тетово. На церемонијата пред построените…